Home » D:News » Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj

Mulţi dintre cei care „elimină glutenul din alimentaţie” habar n-au ce e glutenul, arată un sondaj
Publicat: 08.11.2014
În ultimii ani, bântuie o „modă alimentară” ce vizează eliminarea din dietă a alimentelor ce conţin gluten, odată cu acestea fiind înlăturată, se spune, o serie întreagă de probleme de sănătate. Dar un raport ştiinţific indică faptul că beneficiile eliminării glutenului din alimentaţie nu sunt dovedite clar, iar un sondaj recent arată că se iau după această modă mulţi oameni care, de fapt, nici nu ştiu bine despre ce e vorba.

Adepţii acestei tendinţe – printre care se numără vedete precum Miley Cyrus, Lady Gaga, Victoria Beckham şi Gwyneth Paltrow  – susţin că renunţarea la alimentele ce conţin gluten (în primul rând produsele din grâu) rezolvă o mulţime de probleme, de la oboseală la balonări şi de la tenul cu aspect nesănătos la căderea părului, ca să nu mai vorbim de excesul de greutate.

Însă, conform unui raport ştiinţific publicat recent, dietele fără grâu „subţiază portofelul, nu talia.”

Singurele cazuri în care medicii recomandă renunţarea completă la gluten este cel al intoleranţei la gluten, o problemă înnăscută de care suferă un mic număr de persoane (În Marea Britanie, aproximativ 1% dintre locuitori au această problemă). Cea mai cunoscută afecţiune de acest tip este boala celiacă (celiachia); persoanele care suferă de această boală prezintă un răspuns imunitar anormal faţă de gluten, iar ingerarea acestui compus determină probleme intestinale severe, malnutriţie şi, pe termen lung, afectează puternic starea de sănătate. 

Un sondaj recent realizat în Marea Britanie de către compania Weetabix, care produce cereale pentru micul dejun şi biscuiţi pe bază de cereale integrale, a arătat că multe persoane cad victime acestei mode recente a dietelor fără gluten, în special datorită faptului că acestea sunt promovate de celebrităţi cu mare priză la public. 32% dintre britanici, arată sondajul, evită grâul, deoarece unele regimuri alimentare la modă, precum paleo-dieta sau regimul Wheat Belly avertizează împotriva efectelor nocive ale glutenului.

Dar, în acelaşi timp, mulţi dintre cei chestionaţi nu ştiau ce este, de fapt, glutenul şi nu înţelegeau principiile ştiinţifice ale dietei fără grâu, arată rezultatele sondajului. 

Astfel, 42% dintre cei chestionaţi credeau că glutenul este o substanţă artificială.

 

Ce este glutenul?

Glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Se găseşte în pâine, bere, paste făinoase, produse de patiserie, cerealele pentru micul dejun, dar şi în multe alte produse: mezeluri, sosuri pentru salată gata preparate, sos de soia, supe. Din acest motiv, a evita complet glutenul este dificil.

 

Dar ar trebui să-l evităm?

Un raport ştiinţific întocmit de specialişti de la Warwick University arată însă că există prea puţine dovezi care să susţină afirmaţia că dietele fără grâu sunt benefice pentru sănătate. 

„Dovezile ştiinţifice din spatele majorităţii dietelor fără grău sunt surprinzător de slabe. Probabil, majoritatea acestor diete mai degrabă o să vă subţieze portofelul, decât să ofere beneficii pe termen lung pentru sănătate, pentru că vă încurajează să treceţi de la alimentele obişnuite, ieftine, la alimente speciale destinate celor care chiar trebuie să evite glutenul”, spune dr. Robert Lillywhite, cercetător în cadrul Warwick Crop Centre. De altfel, produsele fără gluten pot conţine cantităţi mai mari de zaharuri, grăsimi saturate şi aditivi alimentari decât pâinea.

Faptul că mulţi oameni evită grâul şi alte cereale cu gluten, în necunoştinţă de cauză, îi privează de unele componente importante şi necesare în alimentaţia umană, precum fibrele alimentare, care se găsesc în cantitate mare mai ales în cereale integrale. 

De altfel, 90% dintre britanici consumă mai puţin de jumătate din doza zilnică recomandată de fibre alimentare (30 grame), spun specialiştii; or, fibrele sunt importante, deoarece ajută la prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a obezităţii şi a unor cancere (precum cel intestinal). Pe lângă fibre, cerealele integrale conţin o serie de micronutrienţi importanţi pentru sănătate.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. De ce erup vulcanii?
Test de cultură generală. De ce erup vulcanii?
Telescopul James Webb a găsit o planetă „rătăcitoare” cu o atmosferă unică
Telescopul James Webb a găsit o planetă „rătăcitoare” cu o atmosferă unică
O nouă metodă de scanare cerebrală ar putea ajuta pacienții cu epilepsie rezistentă la medicamente
O nouă metodă de scanare cerebrală ar putea ajuta pacienții cu epilepsie rezistentă la medicamente
A realizat una dintre marile INVENŢII ale omenirii dar a uitat să o patenteze
A realizat una dintre marile INVENŢII ale omenirii dar a uitat să o patenteze
Un studiu confirmă că bebelușii formează amintiri. Atunci de ce nu ne amintim nimic?
Un studiu confirmă că bebelușii formează amintiri. Atunci de ce nu ne amintim nimic?
Care a fost cea mai vizitată atracție din Marea Britanie în 2024
Care a fost cea mai vizitată atracție din Marea Britanie în 2024
Domeniul viticol francez, lovit de criză. Viticultorii amenință cu părăsirea afacerii
Domeniul viticol francez, lovit de criză. Viticultorii amenință cu părăsirea afacerii
Femeile din România amână până în ultimul ceas mersul la psiholog, arată un sondaj
Femeile din România amână până în ultimul ceas mersul la psiholog, arată un sondaj
40 de Amante, 1 Geniu: cum un cercetător pasionat a expus viața sexuală explozivă a lui Alexandre Dumas
40 de Amante, 1 Geniu: cum un cercetător pasionat a expus viața sexuală explozivă a lui Alexandre Dumas
Descoperire rară pe o insulă care pe vremea vikingilor era un mare centru comercial
Descoperire rară pe o insulă care pe vremea vikingilor era un mare centru comercial
Saroo Brierley, bărbatul care și-a găsit familia pierdută, după 25 de ani, cu ajutorul Google Earth
Saroo Brierley, bărbatul care și-a găsit familia pierdută, după 25 de ani, cu ajutorul Google Earth
Reactorul nuclear al NASA are un defect major, susțin oamenii de știință chinezi
Reactorul nuclear al NASA are un defect major, susțin oamenii de știință chinezi
În urmă cu 34 de milioane de ani, iguanele au pornit într-o călătorie de peste 8.000 de kilometri
În urmă cu 34 de milioane de ani, iguanele au pornit într-o călătorie de peste 8.000 de kilometri
Arheologii au făcut o descoperire importantă de os de mamut în Austria
Arheologii au făcut o descoperire importantă de os de mamut în Austria
Blanche Monnier, tânăra aristocrată închisă timp de 25 de ani de propria mamă pentru o iubire interzisă
Blanche Monnier, tânăra aristocrată închisă timp de 25 de ani de propria mamă pentru o iubire interzisă
Allan Menzies, ucigașul care a vrut să devină vampir. Obsedat de fantasme: Cum un film de groază l-a transformat într-un criminal sângeros
Allan Menzies, ucigașul care a vrut să devină vampir. Obsedat de fantasme: Cum un film de groază l-a transformat într-un ...
Mit sau adevăr: Menstruația afectează abilitățile cognitive ale femeilor
Mit sau adevăr: Menstruația afectează abilitățile cognitive ale femeilor
Populația Pământului, calculată greșit. Câți oameni ar exista de fapt în lume?
Populația Pământului, calculată greșit. Câți oameni ar exista de fapt în lume?