Paradoxurile vieţii moderne: mulţi obezi sunt malnutriţi! Cum este posibil?

07 11. 2014, 15:09

Un studiu recent a arătat că, în SUA, în ciuda prevalenţei ridicate a obezităţii în rândul populaţiei, multe persoane sunt malnutrite.

Doar 11% ingeră cantitatea recomandată de fibre alimentare şi doar 5% consumă doza necesară zilnică de potasiu. Mulţi prezintă carenţe de vitamine A, C, D, de calciu şi fier. Problema persistă şi se agravează întrucât medicii sunt insuficient instruiţi în probleme de nutriţie, iar companiile farmaceutice încearcă să promoveze pe piaţă medicamente scumpe care tratează simptomele unor boli, dar nu cauzele nutriţionale ale acestora.

Dr. Norton e de părere că, în pregătirea medicilor, se dă o importanţă mult prea mică rolului alimentaţiei în prevenirea şi tratarea bolilor. 

Iată câteva exemple date de dr. Norton, privind rolul alimentaţiei în sănătate, econform rezultatelor unor studii recente.

  • o alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ şansele apariţiei unui al doilea atac de inimă sau accident vascular cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare
  • consumul de fructe întregi, mai ales afine, struguri şi mere, este asociat cu un risc semnificativ mai mic de apariţie a diabetului tip 2 
  • un aport ridicat de acizi graşi omega-3 este asociat cu o îmbunătăţire a sănătăţii mentale
  • o alimentaţie de tip mediteranean, suplimentată cu fructe oleaginoase (nuci, alune), reduce riscul de atac vascular cerebral
  • peste 25 de studii au arătat că o alimentaţie bogată în fibre reduce riscul apariţiei cancerului de intestin

Principiul de bază al unei alimentaţii corecte este, de fapt, foarte simplu, spune dr. Norton: să consumăm mâncare „adevărată”, alimente proaspete, neprocesate, în porţii rezonabile. 

Sursa: Mail Online