Ţigări mentolate sau ţigări obişnuite? Ce spun cercetătorii despre efectele celor două produse
Fumătorii care utilizează ţigări mentolate sunt internaţi mai des la urgenţă decât cei care fumează ţigări obişnuite şi prezintă mai des agravări ale problemelor pulmonare cronice, pentru care să aibă nevoie de tratament în spital.
Aceste agravări se manifestă prin dificultăţi de respiraţie sau o creştere semnificativă a cantităţii de flegmă (secreţie produse în căile respiratorii.)
Dr. Marilyn Foreman şi colegii ei de la Morehouse School of Medicine din Atlanta, SUA, au comparat 3.758 fumători de ţigări mentolate şi 1.941 fumători de ţigări obişnuite; participanţii avea vârste cuprinse între 45 şi 80 de ani şi fumau cel puţin 10 pachete de ţigări pe an.
Deşi diferenţele între cele două tipuri de fumători nu erau mari, studiul a evidenţiat totuşi câteva deosebiri:
- la prima vedere, părea că fumătorii de ţigări mentolate suferă în mai mică măsură de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi era mai puţin probabil ca ei să prezinte tuse cronică sau producţie cronică de spută (secreţie mucoasă din căile respiratorii inferioare, eliminată prin tuse)
- de asemenea, era mai puţin probabil ca fumătorii de ţigări mentolate să folosească medicamente pentru a-i ajuta să respire.
- dar, deşi cele două grupuri prezentau frecvenţe similare ale episoadelor de agravare a BPOC în cele 18 luni de studiu, fumătorii de ţigări mentolate au prezentat mai des agravări severe, riscul de apariţie a acestora fiind cu 29% mai mare decât la cei care fumau ţigări normale.
- de asemenea, fumătorii de ţigări cu mentol au obţinut rezultate mai proaste la un test ce măsura distanţa pe care o pot parcurge în 6 minute şi au prezentat dificultăţi mai mari de respiraţie decât persoanele care fumau ţigări obişnuite.
Cercetătorii admit că studiul lor nu demonstrează că mentolul este direct responsabil de agravarea problemelor pulmonare; ei bănuiesc că mentolul ar putea avea un uşor efect anestezic asupra căilor respiratorii, iar ca rezultat, persoanelor care fumează asemenea ţigări le este mai greu să-şi dea seama că boala lor de plămâni se agravează.
Un studiu anterior, publicat tot anul acesta şi realizat în Canada, arăta că tinerii care fumează ţigări mentolate fumează aproape de două ori mai mult (43 de ţigări pe săptămână, în medie), decât cei care fumează ţigări normale (26 de ţigări săptămânal, în medie).
Sursa: Mail Online