Astronomii au identificat în sfârşit obiectul misterios din centrul galaxiei noastre
Cercetătorii de la Colegiul UCLA, coordonaţi de profesorul de fizică şi astronomie Andrea Ghez, au analizat obiectul şi au aflat că G2 este probabil o pereche de stele binare, care au fuzionat într-una extrem de mare, învăluită în gaze şi praf.
Aceste stele orbitau gaura neagră în tandem şi din cauza gravitaţiei acesteia au fuzionat.
Concluzia astronomilor a fost publicată în Astrophysical Journal Letters.
Andrea Ghez spune că dacă G2 ar fi fost un nor de hidrogen, ar fi fost distrus de gravitaţie găurii negre, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Datele necesare pentru cercetare au fost obţinute cu ajutorul Observatorului Keck din Hawaii, unde se află două telescoape foarte mari şi performante.
Ghez precizează că după ce două stele binare fuzionează, steaua care a rezultat se va extinde tot mai mult timp de 1 milion de ani înainte de a se linişti.
Este posibil ca multe stele mari de lângă gaura neagră să fi fost la început stele binare, care au fuzionat, crede Andrea Ghez.
În prezent, G2 se află în faza de inflaţie, spun cercetătorii. Steaua uriaşă trece acum şi prin procesul de „spaghettificare”: obiectele care sunt aproape de o gaură neagră sunt alungite din cauza atracţiei gravitaţionale puternice.
Totodată, stelele din jur încălzesc foarte mult suprafaţa G2, astfel încât se formează un nor imens de gaze şi praf în jurul ei.
Sursa: Science Daily