Trăim într-un multivers? Teoria surprinzătoare a unor fizicieni
Deşi pare o idee din filmele science-fiction, teoria lor explică multe anomalii din mecanica cuantică, fenomene care par să contrazică legile fizicii şi pe care savanţii se chinuie de zeci de ani să le explice.
Pe scurt, teoria fizicienilor americani presupune existenţa unui număr foarte mare de universuri paralele, unele asemănătoare cu cel în care trăim, altele diferite.
Astfel, într-unul din aceste universuri dinozaurii nu au dispărut, iar în altul Germania nazistă a câştigat Al Doilea Război Mondial.
Lumile paralele se influenţează una pe alta printr-o forţă subtilă de respingere, deci nu evoluează complet independent.
Potrivit lui Howard Wiseman, profesor de fizică la Universitatea Griffiths, teoria multiversului a fost formulată prima dată în anul 1957, de Hugh Everett.
El a declarat că astfel se explică faptul că particulele cuantice pot exista simultan în două stări diferite. Practic, ele coexistă în stări diferite în universuri diferite, ceea ce este posibil.
Deşi deocamdată existenţa altor universuri nu poate fi demonstrată, acestea sunt la fel de reale ca al nostru, spune Wiseman.
Alături de Michael Hall, de la Griffith’s Centre for Quantum Dynamics, el a propus o nouă teorie, numită Many-Interacting World (Lumile Multi-Interacţionale), care susţine că este posibil să testăm existenţa acestor lumi paralele.
Spre deosebire de vechea teorie a multiversului, potrivit căreia lumile paralele nu putea interacţiona deloc, Many-Interacting World sugerează că aceste universuri au o legătură între ele.
Ei spun că dacă există un singur univers, atunci este valabilă mecanica newtoniană, dar dacă există un multivers, atunci se aplică mecanica cuantică.
Potrivit fizicienilor americani, toate fenomenele cuantice iau naştere din forţa universală de respingere care se manifestă între lumile paralele.