Studiul a fost realizat de cercetători de la London School of Economics and Political Science (LSE) şi de la Western University, Canada şi a arătat că fericirea părinţilor sporeşte în anul de dinaintea şi în cel de după naşterea primului copil, după care revine la nivelul obişnuit.
La al doilea copil, fenomenul se repetă, dar cu o intensitate mai mică; măsura în care sporeşte fericirea părinţilor înainte şi după naşterea celui de-al doilea copil e aproximativ jumătate din nivelul atins la naşterea primului bebeluş.
Iar începând de la al treilea copil, efectul în ceea ce priveşte creşterea nivelului de fericire este neglijabil.
Dar această diferenţă nu înseamnă că acest copil şi cei care urmează ar fi mai puţin iubiţi; probabil reflectă faptul că experienţa de a fi părinte devine mai puţin nouă şi incitantă pe măsură ce creşte numărul copiilor, sau că o familie mai mare sporeşte presiunile asupra resurselor de care dispun părinţii, au explicat cercetătorii.
Studiul a mai arătat că există diferenţe între bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte modul în care naşterea unui copil le afectează nivelul de fericire.
În cazul femeilor, nivelul fericirii înainte de naştere şi imediat după naşterea copilului creşte mai mult decât în cazul bărbaţilor, dar şi scade mai abrupt. Însă, pe termen lung, nu e nicio diferenţă între femei şi bărbaţi în felul în care creşte nivelul fericirii înainte de a avea copii şi după aceea.
Studiul a mai arătat că acest spor de fericire asociat în special cu naşterea primului copil este mai mare la părinţii mai în vârstă (35 – 49 de ani) decât la cei tineri şi este, de asemenea, mai accentuat la părinţii cu un nivel mai înalt de educaţie.
Sursa: Mail Online