Suplimente nutritive recomandate şi produse care trebuie evitate pentru rezultate bune în sport
Aceste suplimente trebuie alese cu mare atenţie, pentru că unele pot face bine, în timp ce altele nu au efect sau ne pot face chiar rău.
1. Proteinele sunt esenţiale. Avem nevoie de ele pentru a ne creşte masa musculară, dar ele sunt importante şi în lupta organismului nostru cu infecţiile. În plus, ne asigură energia necesară în timpul zilei şi senzaţia de saţietate între mese.
Zilnic, avem nevoie de 20 de grame de proteine, care pot fi obţinute din alimentaţie: un piept de pui la grătar sau un iaurt mai gras asigură cantitatea necesară. Desigur, şi batoanele proteice sau pudra de proteine poate fi o soluţie.
2. Uleiul de peşte. Dacă nu vă place să mâncaţi peşte, puteţi obţine necesarul de acizi graşi esenţiali din capsulele cu ulei de peşte.
Acestea conţin ulei din carne de peşte gras (somon sau ton) şi asigură necesarul de 6 grame de acizi graşi omega-3, care ajută la menţinerea unui nivel normal al colesterolului.
De asemenea, pentru femei ajută la prevenirea osteoporozei şi la echilibrarea nivelului de calciu în organism, inclusiv la creşterea densităţii osoase.
3. Creatina. Folosirea ei este aprig dezbătută în rândul pasionaţilor de sport. Unii cred că este esenţială pentru creşterea masei musuclare, alţii susţin că nu are efect.
Substanţa se regăseşte în mod natural şi în corpul nostru, iar suplimentele vor oferi energia necesară pentru un antrenament mai îndelungat şi mai dificil. Dar, dacă vom lua creatină înainte de un efort care nu este suficient de intens, atunci vom reţine doar apă, nu vom face muşchi.
4. Suplimentele care se iau înainte de antrenament. Cele mai multe conţin cafeină şi creatină, substanţe care sunt diuretice. Astfel, aceste suplimente pot duce la deshidratare, prin urmare la probleme renale şi la tensiune arterială.
5. Stimulente pentru testosteron. Folosite pentru a obţine rezultate mai bune la sala de forţă (dar şi în dormitor), aceste produse stimulează organismul să producă mai mult testosteron în mod natural.
Dar modificarea hormonală este însoţită de efecte secundare la care puţini s-ar gândi. Acestea inclus căderea părului, probleme cu acneea, mărirea prostatei, anemie şi afecţiuni renale. Pot să apară şi tulburări de comportament: agresiune, depresie, anxietate.
6. Multivitaminele. Deşi în trecut erau considerate suplimente esenţiale pentru o viaţă sănătoasă, studii recente au arătat că nu sunt eficiente. Ele nu au efect asupra bolilor de inimă sau a riscului de cancer.
Sursa: Medical Daily