Record de viteză pentru o maşină fără şofer (VIDEO)
Maşina fără şofer a avut nevoie de numai 2 minute pentru a face un tur al circuitului. Când un şofer a condus acelaşi model de maşină pe circuit, timpul necesar pentru parcurgerea unui tur a fost cu 5 secunde mai lung.
Maşinile autonome sunt considerate o inovaţie deosebit de promiţătoare pentru transportul viitorului, cu ajutorul lor putând fi evitate multe accidente datorate erorilor umane, deşi experţii avertizează că aceste maşini nu sunt infailibile.
„Ştiu că un trafic lipsit de accidente rămâne deocamdată un vis. Dar am putea măcar să reducem numărul de accidente în viitor”, a declarat dr. Horst Glaser.
De altfel, posibilitatea ca maşina să se ghideze singură în trafic nu exclude prezenţa şoferului; acesta se poate afla în maşină, dar, în vreme ce maşina merge „pe pilot automat”, el se poate relaxa şi poate fi astfel mai odihnit şi mai alert în cazul în care este nevoie să intervină la un moment dat în conducerea maşinii.
Modelul RS7 foloseşte o combinaţie de camere video, scanere cu laser, dispozitive de localizare GPS, aparatură de transmisie radio şi senzori radar pentru a se auto-ghida de-a lungul traseului, datele fiind procesate de echipamente computerizate complexe.
Modelul este rodul a 15 ani de cercetări desfăşurate de companie în SUA şi Europa.
Un alt expert, prof. David Bailey de la Aston Business School, avertizează totuşi că un test pe o pistă de curse, goală, reprezintă o situaţie foarte diferită faţă de condiţiile de trafic obişnuite cu care aceste maşini vor trebui să se confrunte cândva.
„Cred că vom vedea maşini fără şofer pe şoselele noastre peste un deceniu, dar e clar că mai avem mult de lucru în acest domeniu”, spune specialistul.
Una dintre marile dificultăţi constă în a face software-ul care ghidează maşina să funcţioneze foarte precis atât în interacţiunile cu celelalte maşini autonome, cât şi cu maşinile conduse de şoferi.
O altă mare problemă o constituie aspectele legale – de exemplu, responsabilitatea în caz de accident. Dacă o asemenea maşină este implicată într-un accident în trafic, cine este răspunzător? Şoferul aflat în maşina autonomă, chiar dacă nu conducea în acel moment? Compania care a construit maşina? Firma de software? Toate aceste probleme trebuie lămurite înainte de a da drumul maşinilor autonome pe drumurile publice.
Audi nu este singurul fabricant care se aventurează în domeniul producerii maşinilor autonome. Şi compania Mercedes a prezentat recent un model din clasa S, controlat de computer. Alte firme constructoare de maşini care experimentează în domeniul vehiculelor îndrumate de inteligenţa artficială sunt Daimler, Volvo, Toyota, Tesla şi BMW, iar în domeniu activează şi alte companii profilate pe tehnologie, precum Google, Panasonic şi Autolive.
Sursa: BBC News