Home » D:News » Un caiet al fotografului expediţiei Terra Nova a fost descoperit după 100 de ani în gheaţa din Antarctica (FOTO)

Un caiet al fotografului expediţiei Terra Nova a fost descoperit după 100 de ani în gheaţa din Antarctica (FOTO)

10.23.2014
Cercetătorii de la New Zealand’s Antarctic Heritage Trust, care se ocupă de cercetarea expediţiei în Antarctica a echipei conduse de căpitanul Scott, au descoperit în gheaţa topită de la fosta bază Cape Evans un caiet care aparţinuse fotografului misiunii, George Murray Levick.

Expediţia Terra Nova, care a avut loc între anii 1910-1913, s-a terminat tragic, căpitanul Robert Falcon Scott şi alţi membri ai echipei pierzându-şi viaţa.

Fotograful şi zoologul britanic George Murray Levick s-a aflat însă printre supravieţuitori. Caietul, în care acesta îşi nota detalii legate de fotografiile realizate, a fost abandonat lângă fosta cabană a căpitanului. A ieşit la lumină abia acum, după topirea gheţii din această zonă.

Fosta cabană a căpitanului Scott de la baza Cape Enavs, în prezent muzeu    Fosta cabană a căpitanului Scott de la baza Cape Enavs, în prezent muzeu

Levick a documentat şi fotografiat fauna din Antarctica şi a scris o carte de observaţii despre viaţa sexuală a pinguinilor, lucrare care a fost considerată indecentă, fiind publicată abia un secol mai târziu.

Fotograful şi zoologul George Murray Levick în timpul exediţiei Terra Nova    Fotograful şi zoologul George Murray Levick în timpul exediţiei Terra Nova

Încălzirea climei scoate mereu la iveală obiecte uitate sau abandonate în urma exediţiei lui Scott.

Carnetul cu însemnările lui Levick, intitulat Wellcome Photographic Exposure Record and Diary 1910, a fost digitalizat şi apoi paginile cusute la loc, pentru că legăturile fuseseră distruse.

Câteva pagini din caietul fotografului Levick    Câteva pagini din caietul fotografului Levick

Acum caietul a fost dus la loc în cabană, alături de alte 11.000 de obiecte, care constituie cel mai izolat şi cel mai puţin vizitat muzeu din lume.

Sursa: The Guardian