Oamenii de ştiinţă consideră că Darek Fidyka, în vârstă de 40 de ani, din Bulgaria, ar fi prima persoană din lume care şi-ar fi recăpătat capacitatea de a merge după ce suferise leziuni cronice de asemenea natură.
În urmă cu 4 ani, Darek Fidyka a fost înjunghiat în spate, măduva spinării fiindu-i secţionată complet, ceea ce l-a lăsat paralizat de la talie în jos.
Deşi unele persoane la care măduva a fost secţionată doar parţial reuşesc să se recupereze, se considera că, în cazul secţionării complete, situaţia era ireparabilă.
Şi totuşi, recent, Darek Fidyka a început din nou să se deplaseze singur – mergând cu ajutorul unui cadru şi chiar conducând maşina – datorită unei tehnici revoluţionare puse la punct la University College London şi care a fost folosită de specialişti din Polonia pentru a reface măduva secţionată.
Cercetătorii au extras un anumit tip de celule din nasul pacientului (olfactory ensheathing cells – OEC), care ajută la repararea nervilor ce transmit mesaje olfactive la creier; aceste celule au fost injectate în măduva spinării, prin intermediul a aproximativ 100 de microinjecţii la locul leziunii.
O mică porţiune de ţesut nervos, extrasă din zona gleznei, a fost grefată pe măduvă, pentru a furniza „armătura” pe care să se extindă neuronii spinali, ghidaţi de OEC.
Capetele fibrelor nervoase secţionate au crescut şi s-au unit, umplând „golul” dintre segmentele secţionate – un proces care fusese considerat multă vreme imposibil.
Este pentru prima dată când s-a demonstrat că această tehnică funcţionează în cazul oamenilor (fusese încercată anterior pe şobolani), iar prof. Geoffrey Raisman, conducătorul echipei de la University College London care a descoperit procedura, a declarat că recuperarea lui Darek Fidyka este „mai impresionantă decât faptul că omul a ajuns pe Lună.”
Sursa: Mail Online