Unii pacienţi aflaţi în stare vegetativă sunt conştienţi, având o activitate cerebrală similară oamenilor sănătoşi (FOTO)
Abia acum experţii au aflat o nouă metodă prin care pot identifica pacienţii care sunt conştienţi, dar în stare vegetativă.
Conştienţa este încă un mister pentru oamenii de ştiinţă. Nimeni nu ştie cum anume apare această stare, cum se formează ea în urma activităţii cerebrale.
Acum, cercetătorii au observat unele diferenţe între creierul unor pacienţi conştienţi, dar aflaţi în comă, şi al unor pacienţi care nu mai sunt conştienţi.
Astfel, experţii ar putea realiza teste prin care bolnavii care sunt conştienţi ar putea fi descoperiţi de medici şi ajutaţi să-şi revină.
În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat starea a 32 de pacienţi aflaţi în comă şi a 26 de persoane sănătoase. Unii dintre cei aflaţi în comă puteau reacţiona la anumite comenzi, de exemplu strângeau un deget, dar alţii erau în stare vegetativă, nu puteau reacţiona deloc.
Experţii au analizat undele lor cerebrale cu ajutorul unui aparat EEG (electroencefalograf) şi au folosit instrumente matematice pentru a găsi un model care să indice comunicarea. Apoi au comparat rezultatele pacienţilor în comă cu cele ale oamenilor sănătoşi.
În mod neaşteptat, unii pacienţi consideraţi inconştienţi au prezentat modele de conexiuni cerebrale similare persoanelor normale.
Folosirea imagisticii cerebrale a demonstrat de asemenea că la aceşti pacienţi apărea o activitate în anumite regiuni cerebrale, atunci când li se cerea să-şi imagineze anumite lucruri.
Dacă îşi imaginau că joacă tenis, de exemplu, zona cerebrală responsabilă cu controlul mişcărilor se activa.
Rezultatul studiului a fost publicat în revista PLOS Computational Biology.
Sursa: Live Science