Slăbitul lent nu este mai eficient decât pierderea rapidă în greutate
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au realizat un studiu asupra a 204 femei şi bărbaţi obezi, împărţiţi în două grupe, iar concluziile au arătat că persoanele care urmează o cură de slăbire rapidă au aceeaşi probabilitate de a reveni la greutatea iniţială după terminarea regimului ca şi persoanele care au urmat un program de slăbire lentă.
Primul grup de participanţi la studiu a urmat un regim foarte restrictiv, conţinând doar 450 până la 800 de calorii pe zi, timp de 12 săptămâni, în timp ce al doilea grup a redus aportul energetic la 500 de calorii pe zi timp de 366 de săptămâni, potrivit studiului publicat joi în revista medicală The Lancet Diabetes and Endocrinology.
Cei care, la finalul regimului, pierduseră 12,5% sau mai mult din greutatea iniţială au fost supuşi unui program de întreţinere, timp de trei ani.
La finalul experimentului, membrii ambelor grupuri au recâştigat în greutate puţin peste 70% din kilogramele pierdute.
„Datele noastre trebuie să îi facă pe cei care emit recomandări clinice privind controlul obezităţii să îşi modifice sfaturile”, au spus cercetătorii.
În general, persoanele care vor să slăbească sunt sfătuite să nu piardă în greutate mai mult de 500 de grame pe săptămână.
Studiul a descoperit, totodată, câteva diferenţe pe termen scurt între cele două grupuri: 81% dintre cei care urmau un regim foarte restrictiv şi-au atins scopul de a slăbi, comparativ cu doar jumătate dintre membrii celuilalt grup.
De asemenea, mai puţine persoane din prima grupă au renunţat la regim în timpul studiului, comparativ cu celălalt grup, care urma o dietă pentru slăbire lentă.
Pentru a explica aceste rezultate, cercetătorii au avansat ipoteza că organismul, privat de aportul de zahăr, începe să consume grăsimile şi să producă corpi cetonici, substanţe care au capacitatea de a reduce senzaţia de foame.
„Scăderea rapidă în greutate poate, de asemenea, să ofere o motivaţie mai mare de a continua regimul”, au adăugat cercetătorii.
Pe termen lung, însă, nu există nicio diferenţă între cele două tipuri de diete, ambele grupe de partipanţi la studiu recâştigând cea mai mare parte a kilogramelor pierdute.
Sursa: Mediafax