Home » D:News » Polii magnetici s-ar putea inversa complet în următorii 100 de ani. Care sunt riscurile pentru viaţa pe Terra?

Polii magnetici s-ar putea inversa complet în următorii 100 de ani. Care sunt riscurile pentru viaţa pe Terra?

Polii magnetici s-ar putea inversa complet în următorii 100 de ani. Care sunt riscurile pentru viaţa pe Terra?
Publicat: 15.10.2014
Câmpul magnetic al Terrei s-ar putea inversa în doar 100 de ani, au aflat cercetătorii. Până acum, ei credeau că acest proces, în urma căruia toate busolele vor indica sudul în loc de nord, ar trebui să dureze mii de ani.

Un studiu recent a demonstrat că inversarea polilor magnetici s-ar putea produce mult mai repede, chiar în decursul vieţii noastre.

Câmpul magnetic al Terrei s-a mai inversat de câteva ori în decursul istoriei, dar experţii nu ştiu deocamdată de ce are loc acest proces.

Ultima inversare a avut loc acum 786.000 de ani şi fenomenul s-ar putea repeta peste doar 100 de ani, au descoperit cercetătorii de la universităţi din Italia, Franţa şi Statele Unite.

Teoria lor a pornit de la datele care arată că acum intensitatea câmpului magnetic al planetei scade de 10 ori mai repede decât ar fi normal.

Nu există dovezi ale unor catastrofe care au urmat inversării polilor magnetici, dar acum fenomenul ar putea afecta reţelele electrice, de care suntem cu toţii dependenţi.

De asemenea, având în vedere că acest câmp magnetic protejează planeta de radiaţiile cosmice nocive, o slăbire temporară a lui, înainte de inversarea polilor, ar putea duce la înmulţirea cazurilor de cancer.

Riscurile vor fi mai mari dacă fenomenul de inversare a polilor va fi însoţit de perioade lungi de instabilitate magnetică.

În trecut, perioada de instabilitate a durat peste 6.000 de ani şi a inclus două intervaluri de câte 2.000 de ani fiecare, în care câmpul magnetic a fost foarte slab.

Rezultatele cercetării vor fi publicate în revista Geophysical Journal International.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase