Citomegalovirusul (CMV) este un virus înrudit cu cel al herpesului; este inofensiv pentru marea majoritate a copiilor şi aduţilor, infecţia cu el manifestându-se uneori sub forma unei simple „viroze respiratorii”, cu simptome ca de guturai, iar alteori fiind asimptomatică.
Probleme pot apărea doar în situaţia în care o femeie se infectează prima oară cu CMV atunci când este gravidă.
În acest caz, virusul poate trece prin placentă, infectând fătul, iar din cauză că sistemul imunitar al acestuia este prea puţin dezvoltat, infecţia poate avea consecinţe severe asupra dezvoltării copilului. Printre posibilele efecte se numără: surditatea, convulsiile, probleme motorii, retard mintal, probleme ale vederii, unele dintre ele putând ieşi la iveală abia după ani de la naştere.
În Marea Britanie un bebeluş din 150 se naşte infectat cu CMV şi aproximativ unul din 1000 prezintă cel puţin o problemă gravă, ca urmare a infecţiei, arată datele organizaţiei CMV Action.
Infecţia prenatală cu CMV este cea mai comună cauză a apariţiei problemelor de auz la copii, fie că e vorba despre bebeluşi care se nasc surzi, fie de apariţia unor probleme cu auzul în timpul copilăriei.
Nu există deocamdată un vaccin care să protejeze împotriva infecţiei cu CMV sau un tratament împotriva acestui virus (deşi se lucrează la crearea unui vaccin); se pot face femeilor gravide teste pentru depistarea infecţiei, dar experienţa a arătat că testarea sistematică a gravidelor produce adesea panică nejustificată.
De aceea, specialiştii se concentrează asupra măsurilor de prevenire a infectării gravidelor cu acest virus. CMV se răspândeşte prin contactul cu fluide corporale, precum mucus, urină, salivă, explică dr. Paul Griffiths, profesor de virologie la University College London, iar copiii mici îl vehiculează mult mai uşor, deoarece sunt mult mai puţin atenţi cu igiena decât adulţii.
Iată recomandările specialiştilor pentru gravide, în vederea prevenirii infectării cu CMV:
Sursa: Mail Online