O nouă proteză permite oamenilor să simtă atingerile şi înlătură durerea membrului fantomă (VIDEO)
Pacienţii pe care a fost testată noua proteză au putut percepe şi diferenţia acum senzaţii tactile foarte diferite, precum cele date de şmirghel şi de ghemotoacele de vată.; de asemenea, au putut ţine în mână cireşe sau boabe de struguri fără a le strivi.
Proteza este acoperită cu senzori de presiune şi funcţionează trimiţând semnale electrice de la aceşti senzori către nervii intacţi din porţiunile rămase ale braţelor amputate. Aceşti nervi trimit semnalele mai departe spre creier, iar creierul le interpretează, dând astfel naştere senzaţiei tactile.
Nu este prima proteză care permite pacienţilor să simtă unele atingeri, dar este mai avansată decât modelele precedente, deoarece oferă senzaţii mai „naturale”, spune conducătorul proiectului, Dustin Tyler, specialist în inginerie biomedicală în cadrul Case Western Reserve din Cleveland, SUA. Rezultatele testărilor, care durează de doi ani, au fost publicate în jurnalul Science Translational Medicine.
Dar noua proteză s-a dovedit a avea şi un alt efect extraordinar: a dus la reducerea ori chiar dispariţia senzaţiilor dureroase pe care le resimţeau pacienţii; aceştia aveau impresia că îi doare braţul pe care îl pierduseră, un fenomen binecunoscut medicilor, dar încă puţin înţeles, numit „durerea membrului fantomă” Nici inventatorii noii proteze nu pot explica, până în prezent, acest efect al protezei, dar este cert că el există.
Ţinând seama de dificultăţile producerii acestor dispozitive şi ale reglementării comercializării lor, inventatorii cred că ele ar putea fi disponibile pe piaţă în aproximativ 10 ani.
Sursa: Fox News