„Este un extraordinar pas înainte”: reuşita care deschide calea spre vindecarea unei boli grave
Diabetul tip 1 este o boală autoimună: sistemul imunitar distruge celulele beta pancreatice, producătoare de insulină, hormonul ce reglează concentraţia glucozei în sânge (glicemia). Spre deosebire de acesta, diabetul tip 2 apare mai târziu şi se datorează adesea unui stil de viaţă nesănătos.
Cercetătorii au reuşit să creeze „cocteilul” perfect de substanţe care determină transformarea celulelor stem embrionice în celule beta pancreatice funcţionale.
Testele pe şoareci cu diabet tip 1 au arătat că aceste celule create în laborator pot produce insulină şi pot controla nivelul glicemiei timp de mai multe luni la rând. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Cell.
Mai sunt totuşi necesare cercetări aprofundate până la punerea la punct a unei terapii pe baza acestor realizări. Pentru moment, dacă aceste celule beta ar fi injectate unei persoane cu diabet tip 1, ele ar fi atacate de sistemul imunitar şi, în cele din urmă, distruse.
Totuşi, reuşita cercetătorii de la Harvard rămâne un uriaş pas înainte spre descoperirea unui tratament pentru această boală.
Sursa: BBC News