Frizele de marmură expuse la British Museum din Londra au fost aduse în Marea Britanie în 1803 de un diplomat britanic, lordul Elgin, care era ambasador la Constantinopol, capitala fostului Imperiu Otoman, transmite AFP.
Grecia solicită retrocedarea lor încă din 1983, odată cu iniţierea unei campanii ce a fost lansată de celebra actriţă Melina Mercouri, devenită ministru al Culturii.
La Atena, avocata Amal Alamuddin va fi însoţită de Geoffrey Robertson, directorul cabinetului de avocatură Doughty Street Chambers.
„Domnul Robertson şi doamna Clooney au fost solicitaţi în acest caz pentru prima dată de guvernul grec în 2011”, a precizat cabinetul britanic.
„Vor avea o serie de întâlniri în timpul acestei vizite, în special cu premierul Antonis Samaras şi cu ministrul Culturii Konstantinos Tasoulas”, se afirmă în acelaşi comunicat.
În februarie, la Berlin, cu ocazia lansării filmului său „Eroii monumentelor/ The Monuments Men”, George Clooney, care s-a căsătorit pe 27 septembrie cu Amal Alamuddin, şi-a exprimat punctul de vedere în această chestiune, pronunţându-se în favoarea întoarcerii în Grecia a frizelor Partenonului.
Întrebat de un ziarist din Grecia dacă această ţară ar trebui să ceară Marii Britanii înapoierea operelor de artă antice, George Clooney a răspuns: „Da, ar fi o idee bună. Aveţi justiţia de partea voastră”.
După această declaraţie, actorul american a ajuns pe prima pagină a ziarelor greceşti şi a generat un veritabil elan de recunoştinţă în Grecia.
Gratitudinea naţională a culminat la câteva zile după aceea, odată cu o scrisoare oficială a ministrului Culturii – transmisă şi în presă – în care ministrul elen transmitea starului hollywoodian invitaţia de a veni „să petrecă o vacanţă de câteva zile în Grecia”.
Faptul că în muzeele britanice se află numeroase capodopere ale antichităţii greceşti – cum ar fi frizele de marmură ale Partenonului – constituie de multă vreme un motiv de dispută între Marea Britanie şi Grecia.
Aceste frize de marmură, împreună cu părţi din frontoanele şi metopele Partenonului, constituie în prezent una dintre principalele atracţii de la British Museum.
Grecia a solicitat în mai multe rânduri repatrierea acestor artefacte, însă fără succes.
Retrocedarea frizelor Pantenonului reprezintă o nouă provocare profesională pentru Amal Alamuddin, o avocată de origine libaneză specializată în dreptul internaţional, care s-a ilustrat deja în ultimii ani apărându-i în cadrul unor procese intens mediatizate pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, şi fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.
Sursa: Mediafax