Rezultatele au fost surprinzătoare. Cu cât creşte consumul de cafea, cu atât scade nivelul de enzime anormale din ficat.
Prin urmare, în cafea există compuşi chimici, alţii în afară de cafeină, care au un efect benefic, de protejare a ficatului.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la National Cancer Institute şi rezultatele au fost publicate în revista Hepatology.
În ultimii ani, consumul de cafea a crescut cu câte un procent în fiecare an, iar în ultima perioadă chiar şi cu 2% pe an.
Studii anterioare au arătat că un consum mai mare de cafea poate ajuta la scăderea riscului de diabet, boli cardiovasculare şi cancer hepatic. Dar rezultatele nu putea fi aplicate şi pentru cafeaua fără cafeină.
Pentru actualul studiu, cercetătorii au analizate date obţinute de la U.S. National Health and Nutrition Examination Survey, pentru perioada 1999-2010. Au fost incluse 27.793 persoane, cu vârsta peste 20 de ani, care au consumat cafea în ultimele 24 de ore.
Cercetătorii au făcut analize de sânge pentru a vedea markerii pentru funcţia hepatică.
Cei care au declarat că beau mai mult de 3 ceşti de cafea pe zi aveau niveluri mai scăzute de ALT, AST, ALP şi GGT (markeri hepatici), comparativ cu persoanele care nu consumau cafea.
De data aceasta, au fost verificate şi analizele consumatorilor de cafea decafeinizată şi cercetătorii au observat şi aici un nivel scăzut de enzime hepatice anormale.
Sursa: Science Daily