Fructele conţin cantităţi mari de tirozină, iar cercetătorii de la Universitatea din Leiden au arătat recent că această substanţă sporeşte „puterea minţii” şi stimulează creativitatea. Lorenza Colzato, specialist în psihologie cognitivă, a publicat recent un articol pe această temă în jurnalul Psychological Research.
Cercetătorii au comparat performanţele unui grup de voluntari, care au fost testaţi în două ocazii: prima dată au băut suc de portocale cu adaos de tirozină, iar a doua oară, suc la care fusese adăugat un placebo.
Voluntarii au fost rugaţi să rezolve sarcini cognitive care evaluau două aspecte principale ale gândirii:
Gândirea divergentă: voluntarii trebuiau să propună repede soluţii pentru probleme de bază; de exemplu, ce fel de lucruri poţi face cu un pix?
Gândirea convergentă: aceasta se concentrează asupra reflecţiei aprofundate şi îndelungate. O sarcină de acest tip ar fi, de pildă, găsirea unei legături între trei cuvinte care, la prima vedere, nu sunt legate între ele prin nimic.
Când au consumat suc cu adaos de tirozină, participanţii s-au descurcat mai bine în ceea ce priveşte gândirea creativă.
Tirozina este un aminoacid care stimulează producţia de dopamină la nivelul creierului, influenţând pozitiv capacitatea de a gândi creativ. Se găseşte în numeroase tipuri de fructe, dar şi în soia, spanac, ouă, brânză de vaci.
Sursa: Science Daily