Stephen Hawking a colaborat cu trupa Pink Floyd pentru înregistrarea unei melodii de pe noul album al trupei
Potrivit unor informaţii publicate în avans pe internet, unul dintre cântecele de pe acest album, produs de casa de discuri Columbia Records, şi care este unul dintre cele mai aşteptate materiale discografice ale anului, este intitulat „Talkin’ Hawkin'”.
Stephen Hawking, care este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice, a apărut deja în calitate de „solist” pe albumul precedent al grupului Pink Floyd, „The Division Bell”, lansat în 1994.
Savantul britanic se exprimă cu ajutorul unui computer, iar vocea lui poate fi auzită în piesa „Keep Talking” rostind următoarele cuvinte: „Timp de multe milioane de ani, oamenii au trăit precum animalele. Apoi s-a produs ceva care a eliberat puterea imaginaţiei noastre”.
Richard Wright, clăparul şi membrul fondator al grupului, decedat în 2008, a compus 12 dintre cele 18 cântece incluse pe noul album.
În schimb, fostul lider al trupei, Roger Waters, care a părăsit Pink Floyd în 1985, nu a participat la acest proiect.
Stephen Hawking, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani.
Ajuns în prezent la vârsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa „Scurtă istorie a timpului” („A Brief History of Time”), devenită un bestseller internaţional.
Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.
Cartea sa intitulată „The Grand Design”, lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.
Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.
Pink Flyod a marcat de curând împlinirea a 20 de ani de la lansarea legendarului „The Division Bell”, al 14-lea şi totodată ultimul album de studio al grupului, printr-un box set aniversar, care a ajuns în magazine pe 1 iulie.
Înfiinţat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, cărora li s-a adăugat David Gilmour, în 1967, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio şi s-a destrămat în 1996.
Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum „Dark Side Of The Moon” (1973), „Wish You Were Here”(1975), „Animals”(1977) şi „The Wall” (1979).
Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat „Live 8”. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.
Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.
Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul „The Wall”, în 1980, un BAFTA pentru piesa „Another Brick in the Wall (Part 2)” din filmul „The Wall”, în 1982, şi un alt Grammy pentru „Marooned” în 1995. În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne. La ceremonie au participat Waters şi Mason.
Celebrul album „The Wall” al grupului britanic, având la bază personajul Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea şi alienarea, fiind puternic influenţat de filozofia pacifistă.
Sursa: Mediafax