Schimbările petrecute în domeniul modei în ultimii aproximativ 100 de ani sunt corelate cu creşterea dramatică a numărului de cazuri de cancer al pieli, arată un studiu amplu al cercetătorilor de la NYU Langone Medical Center.
Tendinţele legate de înfăţişare şi de stilul de viaţă au contribuit mult la răspândirea melanomului malign, cea mai gravă formă de cancer al pielii, arată cercetătorii într-un articol publicat în American Journal of Public Health şi intitulat „More Skin, More Sun, More Tan, More Melanoma”.
Articolul sugerează că, de-a lungul deceniilor, expunerea unei suprafeţe tot mai mari de piele la razele solare ultraviolete a dus la creşterea numărului de cazuri de melanom.
Iată câteva dintre influenţele identificate de autori:
-
dacă, la începutul secolului XX, oamenii purtau haine care le acopereau aproape complet corpul, ulterior suprafaţa acoperită de haine s-a tot redus; cea mai vizibilă schimbare a avut loc în designul costumelor de baie.
-
acum un secol, în lumea occidentală era considerată frumoasă pielea de culoare deschisă, pielea bronzată fiind asociată cu păturile inferioare ale societăţii, compuse din persoane care erau nevoite să muncească afară, în aer liber.
-
şi schimbările de optică în lumea medicală au avut un rol: la începutul secolului XX, expunerea la soare a devenit larg acceptată ca tratament împotriva rahitismului şi tuberculozei şi a ajuns să fie considerată, în general, ca fiind benefică pentru sănătate. Ca urmare, oamenii obişnuiţi au început să fie mai interesaţi de bronzarea la soare şi să o considere un lucru bun.
-
dezvoltarea economică a făcut ca oamenii să se bucure, de-a lungul vremii, de tot mai mult timp liber, pe care au început să îl petreacă în aer liber, făcând sport şi plajă, în costume care acopereau tot mai puţin corpul
-
o schimbare majoră de optică a făcut ca, în vremurile moderne, pielea bronzată să fie considerată mai atrăgătoare, fiind percepută ca o caracteristică a categoriilor sociale înstărite, cu mult timp liber la dispoziţie, şi drept un semn de sănătate şi de calitate bună a vieţii.
E îngrijorător faptul că, datorită acestor schimbări, melanomul malign nu numai că a devenit mai frecvent în populaţia generală, dar apare la vârste tot mai tinere, ca urmare a pasiunii tinerilor pentru bronzare, fie la soare, fie la solar.
Sursa: Mail Online