Mituri desfiinţate despre pâine. De ce ne recomandă cercetătorii să consumăm acest aliment?

04 10. 2014, 00:00

Femeile aleg să creadă toate miturile existente privind consumul de pâine, astfel că, potrivit unor studii, 43 la sută dintre cei care încearcă să slăbească elimină pâinea din alimentaţie, 20 la sută se simt vinovaţi dacă mănâncă pâine, în timp ce jumătate dintre femei se declară confuze în legătură cu noile produse bio de panificaţie, scrie Daily Mail.

Un studiu comandat de o brutărie celebră din Australia – Bakers Delight – încearcă să demonteze aceste mituri.

Potrivit acestui studiu, părinţii încearcă să reducă pâinea din alimentaţia copiilor, convinse fiind că pâine îngraşă.

„Multe femei nu ştiu care sunt beneficiile consumului de făină integrală sau a altor tipuri de pâine sănătoasă, iar de multe o dietă fără gluten poate fi mai multă dăunătoare. Rezultatele studiului reflectă o scădere a cunoştinţelor oamenilor privind posibilităţile existente în ceea ce priveşte consumul de pâine. Dacă se consumă pâinea corectă aceasta poate contribui la sănătatea tractului digestiv, la creşterea energiei şi la sănătatea organismului, în general”, a declarat Sharon Natoli, nutriţionist şi expert în sănătate la Institutul de Nutriţie din Australia.

Sharon Natoli susţine că nu există dovezi că pâinea contribuie la creşterea în greutate. „Numeroase studii arată că în ţările în care se consumă multe produse din făină integrală, cum ar fi pâinea din făină integrală, există mari şanse ca procentul persoanelor supraponderale să fie mai redus. Pâinea integrală conţine fibre, vitaminele B, magneziu şi fier”, mai spune expertul în nutriţie.

„Copiii pot beneficia de pe urma pâinii integrale care conţine şi acizi graşi Omega 3, în timp ce oamenii care sunt preocupaţi de sănătatea inimii pot opta pentru pâine cu conţinut ridicat de seminţe”, a mai spus Sharon Natoli.

Referitor la un alt mit, potrivit căreia pâinea balonează, expertul a precizat: „Unele persoane dau vina pe pâine pentru fenomenul de balonare, însă este important să se facă investigaţii suplimentare pentru a se găsi cauza balonării, înainte de a elimina pâinea din dietă”.

Sursa: Mediafax