Care este scopul tunelurilor secrete pe care Coreea de Nord le sapă spre Seul?
„Este un fel de invazie. Militari nord-coreeni muncesc sub noi”, a declarat fostul general cu două stele, în subsolul unui bloc din centrul capitalei. El a spus că locuitorii s-au plâns de existenţa unor vibraţii subterane, dar metroul nu traversează zona. Echipa fostului general a săpat două puţuri pentru a coborî o cameră de luat imagini, dar a detectat două explozii subterane, iar puţurile au fost blocate. Hahn Sung-chu afirmă că este sigur că militari nord-coreeni au făcut acest lucru pentru a proteja tunelul respectiv.
Patru tuneluri dinspre Coreea de Nord au fost descoperite în total în trecut, dar niciunul după 1990. Ministerul sud-coreean al Apărării continuă să caute, apreciind că ar fi vorba despre 20 de astfel de tuneluri, însă bugetul este mic, iar „vânătorii de tuneluri” consideră că este un efort simbolic. Phenianul a spus că tunelurile nu au fost săpate în vederea unei invazii, ci în cadrul activităţilor din industria minieră.
Ministerul sud-coreean al Apărării crede că au fost săpate mai multe tuneluri pe sub zona demilitarizată (DMZ), dar se declară convins că niciunul nu a putut să ajungă până la Seul. Phenianul nu ar putea să sape mai mult de zece kilometri distanţă de la DMZ – linia de demarcaţie puternic fortificată dintre cele două ţări surori – din cauza râului Imjin.
„Ca să sapi tuneluri zeci de kilometri este necesar să le înclini corect”, a declarat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al ministerului. „Peninsula coreeană are o cantitate uriaşă de pânze freatice, astfel încât apa şi pământul este necesar să fie eliminate în mod constant. Coreea de Sud şi Statele Unite iau imagini aeriene şi nu am găsit dovezi în acest sens”, a subliniat el.
Însă un fost oficial nord-coreean în domeniul informaţiilor afirmă că ideea nu este chiar atât de trasă de păr pe cât pare. Transfugul militar, care nu-şi foloseşte numele pentru că familia sa a rămas în ţară, a declarat că nord-coreenii „de obicei scot pământ şi pietre în timpul nopţii, pentru ca să nu fie detectaţi de Coreea de Nord şi Statele Unite. Sapă vertical 100 până la 150 de metri şi avansează în pantă către Coreea de sud, pentru ca apa să dreneze înapoi către nord”, a declarat el.
Transfugul spune că a aflat despre săparea tunelurilor pe când trăia în Coreea de Nord. Subliniind că aceste operaţiuni au atins un punct culminant în anii ’80, el a adăugat că, în opinia sa, Phenianul continuă să protejeze aceste tuneluri pe care le-a săpat timp de decenii. „Mi s-a spus că tunelurile nu sunt conectate direct la străzile din Seul, din cauza riscului de a fi detectate. Tunelurile sunt conectate la sistemul de canalizare al organizaţiilor relevante”, a subliniat el.
Aceste organizaţii relevante vizate ar fi Ambasada Statelor Unite, complexul prezidenţial Casa Albastră şi clădirile guvernamentale, a declarat fostul oficial nord-coreean. În caz de război, a adăugat el, trupele de infanterie ar „inunda” tunelurile, purtând uniforme americane sau sud-coreene. Ulterior, tunelurile ar fi detonate pentru ca trupele să nu se poată retrage.
În ultimii ani, însă, numeroase astfel de „tuneluri” s-au dovedit false, iar îngrijorarea s-a mutat către ambiţiile nucleare şi rachetele balistice cu rază lungă de acţiune ale Phanianului. „Vânătorii de tuneluri” nu se bucură de prea mult respect în Coreea de Sus, însă Hahn Sung-chu şi alţii ca el, care şi-au dedicat timpul şi banii căutării tunelurilor, apreciază că Guvernul ar trebui să nu ignore ameninţarea despre care cred că există sub picioarele lor.
Sursa: Mediafax