Pentru acest infografic, agenţia a folosit mai multe surse oficiale, printre care United States Centers for Disease Control and Prevention.
Infograficul cuprinde mai multe părţi, pentru fiecare continent. Ţările unde apa este potabilă şi poate fi consumată fără riscuri pentru sănătate sunt desenate cu albastru, iar restul cu gri.
Criteriile sunt destul de dure, astfel că în Africa şi America de Sud nu există nicio ţară cu apă considerată potabilă, iar în Asia doar Japonia şi Coreea de Sud îndeplinesc aceste criterii de siguranţă.
În privinţa Europei, conform infograficului, jumătatea vestică are apă potabilă, iar în cea estică, excepţie făcând Grecia şi Macedonia, nu este considerată sigură, inclusiv România.
Pentru turiştii care merg în ţările nu apa nu este sigură, soluţia este destul de simplă: apa trebuie fiartă timp de cel puţin 60 de secunde, pentru a ucide toţi agenţii patogeni.
Prin apă se pot transmite boli grave, cum este holera, diareea călătorului sau hepatita A.
Potrivit European Drinking Water Directive, apa destinată consumului uman trebuie să îndeplinească anumite standarde. Acestea diferă de la o regiune la alta.
De exemplu, nivelul de pesticide admis conform criteriilor stabilite de Uniunea Europeană este de 20 de ori mai mic decât cel menţionat în normele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Asta deoarece standardele UE sunt menite să protejeze şi mediul înconjurător, nu doar sănătatea oamenilor.
Toate statele membre UE sunt obligate să publice la fiecare 3 ani un raport privind calitatea apei potabile.
Sursa: Design Taxi