Studiul, realizat la Universitatea Cambridge, a arătat că aproximativ 9% dintre bărbaţii şi 13% dintre femeile cu vârste între 42 şi 82 de ani din Marea Britanie sufereau de o carenţă mai mult sau mai puţin marcată de vitamina D.
Studiu a arătat, totodată, că persoanele cu cele mai înalte niveluri de vitamina D avea cel mai mic risc de deces, în perioada studiului.
Se consideră că vitamina D ar juca roluri esenţiale în organism, asociate nu numai cu sănătatea oaselor, dar şi cu creşterea fertilităţi şi protecţia împotriva cancerului, a bolilor de inimă, a diabetului.
Studiul a avut în vedere 14.641 de bărbaţi şi femei cu vârste între 42 şi 82 de ani, urmăriţi între anii 1997 – 2012.
Vitamina D se formează în piele, în urma unor reacţii catalizate de lumina solară; se mai găseşte şi în peşte gras, precum somonul şi macroul, şi în lapte.
Nivelul ideal de vitamina D în sânge se situează între 50 şi 90 nanomoli/litru; sub 30nanomoli/litru, se consideră că e vorba de o carenţă.
Pentru fiecare creştere cu 20 nanomoli/l, şansele de deces scădeau cu 8%, a arătat studiul.
Prin urmare, chiar şi o creştere modestă a nivelului de vitamina D în corp este asociat cu efecte pozitive importante asupra sănătăţii, spun cercetătorii.
Ei recomandă:
Sursa: Mail Online