Home » D:News » Descoperire promiţătoare despre vin: formele de viaţă care trăiesc în el ar putea fi benefice pentru sănătatea noastră

Descoperire promiţătoare despre vin: formele de viaţă care trăiesc în el ar putea fi benefice pentru sănătatea noastră

Descoperire promiţătoare despre vin: formele de viaţă care trăiesc în el ar putea fi benefice pentru sănătatea noastră
Publicat: 28.09.2014
Vinul conţine bacterii care ar putea aveau efecte pozitive asupra sănătăţii oamenilor, la fel ca bacterile din lactatele probiotice, arată cercetări realizate în Spania.

Specialiştii au izolat din vin 11 tulpini de bacteriui, printre care tulpini de Lactobacillus (care se întâlnesc şi în iaurt), Oenococcus şi Pediococcus, care sunt implicate în fabricarea vinului.

Până acum, proprietăţile probiotice ale vinului au fost prea puţin studiate, principalele alimente probiotice fiind considerate lactatele fermentate, explică Dolores González de Llano, din cadrul Universidad Autónoma de Madrid, Spania.

Probioticele sunt importante pentru menţinerea echilibrului florei bacteriene din intestin (microbiomului intestinal), iar unele ar putea avea chiar proprietăţi anti-canceroase şi de scădere a nivelului de colesterol.

Cercetătorii au constatat, în experimente de laborator, că bacteriile din vin sunt capabile să supravieţuiască în condiţii similare celor din tractul gastrointestinal uman şi că se ataşează  de mucoasa intestinală, unele având chiar un efect de eliminare a anumitor bacterii dăunătoare.

Astfel, o tulpină bacteriană din vin, Pediococcus pentosaceus  CIAL-86, s-a dovedit performantă în ceea ce priveşte activitatea ei de distrugere a bacteriei E. coli, care poate provoca, prin anumite tulpini ale sale, infecţii periculoase în organismul uman. 

Totuşi, consumul moderat de vin, chiar dacă are unele beneficii pentru sănătate, nu furnizează bacterii benefice în cantitate suficientă, deoarece multe bacterii sunt eliminate în cursul tratamentelor cu sulfiţi, aplicate vinului produs industrial pentru a-l stabiliza. 

Dar există posibilitatea de a izola din vin anumite bacterii, care să fie apoi comercializate sub forma unor produse probiotice sau adăugate la anumite alimente, spun autorii studiului. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Food Microbiology.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
DESCOPERĂ.ro, alegerea numărul 1 pentru pasionații de Știință și Tehnologie din România!
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Sarcina poate trezi virusuri străvechi din ADN
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” | Altceva cu Adrian Artene
Cardiologul Stanislav Rurac vorbește despre dieta pentru o inimă sănătoasă: „SĂ BEM SAU NU vin roșu și cafea” ...
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre arta modernă și arta contemporană?
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers
Astronomii au descoperit una dintre stelele cu cea mai rapidă rotație din Univers