Şoareci „în misiune” pe Staţia Spaţială Internaţională: ce caută super-rozătoarele în Cosmos?
Acestor şoareci modificaţi genetici le lipseşte o genă numită Muscle Ring Finger 1 (MuRF-1), care determină deteriorarea muşchilor.
Oamenii de ştiinţă speră ca, analizând efectele microgravitaţiei asupra şoarecilor, să poată crea medicamente care să prevină pierderea de masă musculară la oamenii de pe Pământ.
Gena MuRF-1 este responsabilă de un proces implicat în atrofierea muşchilor: ea „marchează” anumite proteine musculare pentru a fi distruse, atât la şoareci, cât şi la om, şi
are un rol esenţial în accelerarea pierderii de masă musculară în cursul procesului de îmbătrânire şi al unor boli cronice.
Şederea îndelungată în spaţiul cosmic în condiţii de microgravitaţie provoacă, de asemenea, atrofierea muşchilor. Studiul acestui proces este de mare interes pentru oamenii de ştiinţă, în condiţiile intensificării explorării spaţiale, mai ales în vederea unor viitoare misiuni de lungă durată, cum ar fi o misiune cu echipaj uman pe Marte.
Deteriorarea muşchilor înseamnă şi deteriorarea sănătăţii, deoarece muşchii sunt principalele depozite de aminoacizi ale corpului, a explicat Sam Cadena, de la Novartis Institutes for Biomedical Research.
Sursa: Mail Online