Armata germană a vrut să şteargă urmele atrocităţilor comise la Sobibor, unde aproximativ 250.000 de evrei au fost ucişi.
Naziştii au închis lagărul în urma revoltei din 14 octombrie 1943, au demolat camerele de gazare şi au turnat un drum de asfalt deasupra ruinelor.
Acum, arheologii au săpat sub acest drum de asfalt şi au găsit straturi de cărămizi, pe locul unde probabil se aflau pereţii camerelor de gazare.
Pereţii sunt bine conservaţi şi oferă o imagine destul de clară privind dimensiunile încăperilor de gazare, istoricii putând astfel estima mai corect numărul oamenilor ucişi aici.
Pe lângă zidurile acestea, arheologii au mai găsit diferite obiecte îngropate în apropiere, printre care şi o verighetă cu o inscripţie în ebraică.
Potrivit istoricilor, există puţine informaţii despre ce s-a întâmplat în lagărul de la Sobibor, pentru că naziştii au şters urmele, iar supravieţuitorii din lagăr sunt foarte puţini.
Wojciech Mazurek, unul dintre arheologi, spune că până acum au fost descoperite 8 camere de gazare.
Revolta de la Sobibor, care a dus la închiderea lagărului, a fost organizată de prizonieri evrei şi de ofiţeri evrei din armata sovietică închişi aici.
Atunci 300 de deţinuţi au reuşit să evadeze, dar cei mai mulţi au fost prinşi şi ucişi. La sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial doar 50 dintre evadaţi mai erau în viaţă.
Sursa: Huffington Post