Câinii sunt consideraţi, în general, animale de companie foarte vesele şi fericite, iar oamenii au tendinţa de a crede că prietenii lor necuvântători au o viziune optimistă asupra vieţii. Totuşi, un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Sydney din Australia a arătat faptul ca anumiţi câini sunt mai pesimişti decât alţii.
În testele realizate în cadrul acestui studiu, câinii participanţi au avut posibilitatea de a asculta înregistrări audio cu două tipuri de sunete – care le dezvăluiau că vor primi boluri cu apă sau boluri cu lapte -, însă câinii pesimişti nu reacţionau la sunetul aferent bolului cu lapte, sugerând astfel faptul că nu credeau că vor fi recompensaţi şi că vor primi cu adevărat acel lichid.
„Studiul este interesant, pentru că a măsurat stările emoţionale pozitive şi negative ale câinilor, într-o manieră obiectivă şi neinvazivă”, a declarat Melissa Starling, profesor la Facultatea de Ştiinţe Veterinare de la Universitatea Sydney, coordonatoarea studiului.
„Descoperirea, cu un grad ridicat de acurateţe, a personalităţii optimiste sau pesimiste a unui câine reprezintă un element de mare ajutor în contextul programelor de pregătire ale câinilor utilitari şi are, de asemenea, implicaţii importante asupra bunăstării animalelor în cauză”, a adăugat ea.
În cadrul studiului, câinii au fost învăţaţi să asocieze două tipuri diferite de sunete, distanţate prin două octave, cu două tipuri de recompense: un bol cu lapte şi un bol cu apă.
După ce animalele au învăţat cele două tipuri de sunete, autorii studiului le-au prezentat înregistrări cu tonalităţi „ambigue”.
Dacă animalele reacţionau şi la tonalităţile ambigue, cercetătorii au ajuns la concluzia că acea reacţie sugera faptul că patrupedele erau optimiste şi anticipau producerea unor evenimente pozitive.
Nivelul lor de optimism a putut fi măsurat şi prin intermediul tonalităţilor la care reacţionau.
De exemplu, un câine foarte optimist răspunde la majoritatea tonalităţilor, chiar şi la acele sunete care semănau mai mult cu cele prezentate înainte de a li se pune în faţă un bol cu apă.
Câinii care nu reacţionau deloc la tonurile ambigue au fost consideraţi pesimişti.
Savanţii australieni au ajuns la această concluzie întrucât, deşi câinii pesimişti auzeau perfect acele sunete, ei nu arătau niciun semn de bucurie, fapt care sugerează că ei presupuneau deja că vor primi bolul cu apă.
„Dintre câinii pe care i-am testat, numărul celor optimişti a fost mai mare decât cel al câinilor pesimişti, însă este prea devreme să spunem că această caracteristică este una generală în populaţia lor”, a precizat autoarea studiului, care a fost publicat în revista ştiinţifică PLOS.
Sursa: Mediafax