Partha Dasgupta şi Veerabhadran Ramanathan, de la Universitatea Cambridge, respectiv Universitatea California, au scris în revista Science un apel fără precedent pentru a reduce efectele „potenţial catastrofale” ale modului în care oamenii „abuzează de resursele naturale ale planetei”.
„Consumul nesustenabil, creşterea populaţiei, sărăcia şi degradarea mediului sunt legate între ele, dar nici economiştii nu sunt interesaţi de asta, nici guvernele, care permit dezvoltarea organismelor modificate genetic”, scriu experţii.
Ei cred că schimbarea ar putea veni prin implicarea Vaticanului sau altor lideri religioşi, care să acţioneze colectiv pentru a proteja mediul şi totodată omenirea.
Astfel, cei doi savanţi se alătură lui Albert Einstein şi Neils Bohr, care declaraseră că toţi suntem responsabili pentru binele comun, spune Naomi Oreskes, profesor de istorie a ştiinţelor la Universitatea Harvard.
Dasgupta precizează: „Religia are acces la reţele şi niveluri la care oamenii de ştiinţă nu pot ajunge, de aceea cerem ajutorul liderilor religioşi pentru a vorbi despre binele comun”.
El crede că o instutuţie religioasă puternică, aşa cum este Biserica Catolică, poate promova campanii de un impact deosebit, de exemplu poate lupta pentru combaterea foametei.
Astfel, liderii religioşi ar trebuie să colaboreze cu instituţii academice, cum este Royal Society sau US National Academy of Science, pentru a organiza campanii menite să oprească exploatarea abuzivă a resurselor planetei.
Sursa: The Independent