Un cutremur puternic ar putea avea loc periculos de aproape de România: s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descărca într-un seism violent

14 09. 2014, 00:00

Specialiştii de la MIT şi din Turcia au observat, în diferite segmente ale Faliei Nordice Anatoliene, ambele tipuri de comportamente. Falia se întinde pe o lungime de 745 km, peste partea de nord a Turciei, până în Marea Egee.

Analizând date GPS adunate în 20 de observaţii, cercetătorii au ajuns la concluzia că următorul seism major în regiune – probabil cu magnitudinea de 7 sau mai mare – ar avea loc, cu mare probabilitate, de-a lungul unui gol seismic situat sub Marea Marmara, la aproximativ 8 km de Istanbul. Pe acest segment nu s-au mai înregistrat cutremure de 250 de ani, aşa că s-au acumulat tensiuni care s-ar putea descătuşa violent, sub forma unui cutremur de magnitudine mare, cred autorii studiului. Rezultatele studiului au fost publicate în Geophysical Research Letters.

Având în vedere că Istanbul e un oraş cu populaţie numeroasă şi cu multe clădiri vechi şi/sau neconforme cu standardele actuale de construcţie recomandate pentru zonele cu risc seismic, efectele unui cutremur puternic în această zonă ar putea fi devastatoare.

Chiar dacă e imposibil de spus când va avea loc un astfel de cutremur, căci seismele nu pot fi prezise cu precizie de câteva ore, explică oamenii de ştiinţă, e bine ca autorităţile să fie avertizate şi să încurajeze oamenii să fie pregătiţi.

Există şi posibilitatea ca tensiunile acumulate să se descarce printr-o serie de cutremure mai mici, dar, având în vedere caracteristicile seismelor mari petrecute de-a lungul Faliei Anatoliene Nordice, e mai probabil, spun experţii, să aibă loc un cutremur de mari proporţii în apropiere de Istanbul, în următoarele decenii.

Sursa: MIT News