Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, este încântat de descoperirea textului ascuns, pe care o compară cu o muncă de detectiv.
Biblioteca Universităţii Cambridge a plătit peste un milion de lire sterline ca să cumpere manuscrisul.
Prima descifrarea a textului ascuns a fost făcută în anul 1861, dar experţii cred că aceasta conţine multe erori. Tehnicile moderne ar putea ajuta la o interpretare corectă.
În trecut, reciclarea manuscriselor era o practică frecventă, pentru că materialele de scris erau rare şi scumpe, cărţile costau foarte mult şi foarte puţine persoane ştiau să citească.
Codex Zacynthius cuprinde 176 foi de pergament (piele de animal) şi a fost folosit prima dată în secolul al VII-lea, conţinând un fragment în limba greacă din Evanghelia după Luca.
Ulterior, peste acest text a fost scris un text din Evangeliarium, o carte care cuprinde fragmente din toate cele patru Evanghelii.
Codexul nu a fost inclus în versiunea finala a Noului Testament, care se bazează pe doar 6 manuscrise, care alcătuiesc baza Bibliei Luterane.
Textul ascuns conţine şi un comentariu scris pe margine, care i-ar putea ajuta pe experţi să observe cum a fost interpretată în timp Evanghelia după Luca.
Sursa: Daily Mail