Evoluţia speciilor trebuie rescrisă. O descoperire surprinzătoare îi uimeşte pe paleontologi (FOTO)
Paleontologii au găsit în Provincia Liaoning din China fosilele a trei specii de mamifere similare veveriţelor, care au o vechime de peste 160 de milioane de ani.
Aceste mamifere aveau dimensiunea unui şoarece şi fosilele lor oferă informaţii importante despre modul în care s-au diversificat mamiferele.
În total, paleontologii au descoperit 6 cranii şi schelete, care au aparţinut grupului numit Haramiyida, acum dispărut şi care până acum era cunoscut doar prin rămăşiţele câtorva dinţi.
Zeci de ani, experţii nu s-au putut decide dacă acest grup de animale trebuie inclus în rândul mamiferelor sau nu. Acum, totul este clar, pentru că fosilele sunt foarte bine conservate.
Experţii pot reconstitui cum arătau aceste animale şi astfel au stabilit că erau cu adevărat mamifere.
Toate cele trei specii identificate au avut un strămoş comun care a trăit acum 208 milioane de ani.
Aceste mamifere semănau cu veveriţele, trăiau în copaci şi cântăreau între 28 şi 280 de grame. Ele se hrăneau cu insecte, fructe şi nuci.
Un alt detaliu care arătă că erau mamifere este faptul că ele aveau ureche medie, alcătuită din 3 oase, caracteristică unică mamiferelor.
Astfel, palentologii vor trebui să schimbe data de apariţie a mamiferelor. Ele nu au apărut în Jurasic, acum 176-161 milioane de ani, ci la sfârşitul Triasicului, acum 235-201 milioane de ani, precizează Jin Meng, cercetător la American Museum of Natural History din New York.
Sursa: Daily Mail