Trucurile simple care vă asigură un zâmbet perfect. Ce sfaturi dau stomatologii?
În Marea Britanie, potrivit unor noi reguli date de Ministerul Sănătăţii, pacienţii care nu au deloc grijă de igiena lor dentară pot fi refuzaţi de medicul stomatolog, care nu mai este obligat să-i trateze.
Igiena dentară nu este complicată, dacă ştiţi câteva trucuri simple.
Dentistul Anthony Zybutz, de la TDC Implant Centre, spune că fiecare periaj trebuie să dureze 2 minute, atât dimineaţa cât şi seara.
Unele periuţe electrice se opresc singure după 2 minute de utilizare, dar cei care au periuţe simple pot folosi un ceas, ca să se spele corect, cât timp este nevoie.
Chiar dacă pare o durată mare, acesta este marele secret al igienei corecte, spune expertul. De asemenea, trebuie să ţineţi capul periuţei jumătate pe dinte şi jumătate pe gingie. Aveţi grijă să nu apăsaţi prea tare pe gingii, ca să nu le răniţi.
În privinţa pastei de dinţi, nu trebuie să alegeţi un produs scump. Ingredientele sunt aproximativ identice şi mai importantă este periuţa şi tehnica de periaj.
Zybutz precizează că este esenţial să folosiţi de două ori pe zi şi aţa dentară, pentru a preveni acumularea plăcii dentare.
Nina Tetra, asistentă stomatolog la Mervyn Druian’s London Centre for Cosmetic Dentistry, atenţionează şi aici că există o tehnică de curăţare: aţa trebuie ţinută puţin înclinată, ca să puteţi curăţa şi în jurul marginilor dintelui, nu doar între dinţi.
Dacă nu vă place aţa, alegeţi o periuţă interdentară, care curăţa cu 40% mai multe resturi alimentare dintre dinţi comparativ cu un periaj simplu.
Aceste periuţe au diferite mărimi şi trebuie folosite o dată pe zi, înainte de periajul normal.
Persoanele care au implanturi sau sunt mai în vârstă pot folosi în schimb un dispozitiv special de duş bucal: jeturi de apă cu presiune vor curăţa resturile dintre dinţi.
Dacă vreţi să folosiţi apă de gură, aşteptaţi să treacă cel puţin jumătate de oră de la periaj, pentru că altfel apa va înlătura ingredientele benefice din pasta de dinţi.
Dacă aveţi probleme cu respiraţia urât mirositoare, alegeţi o apă de gură care conţine dioxid de clor. Pentru bolile gingivale sunt recomandate apele de gură care conţin clorhexidină, un compus care distruge placa bacteriană, dar aceste produse ar trebui folosite doar 2 săptămâni şi doar la sfatul dentistului, pentru că ele pot păta dinţii.
În privinţa alimentaţiei, stomatologii recomandă consumarea a cel mult 4 linguriţe de zahăr pe zi şi evitarea alimentelor sau a băuturilor acide, care distrug smalţul.
Produsele care ar trebui consumate cu moderaţie sau cât mai puţin sunt: sucurile dietetice, sucurile de fructe, băuturile energizante, vitaminele efervescente, oţetul.
Fumatul afectează fluxul de sânge spre gingii şi este una din principalele cauze ale căderii dinţilor. Pe cei care nu pot renunţa la fumat, Zybutz îi sfătuieşte să meargă la dentist, pentru curăţarea dinţilor, cel puţin o dată la 2-3 luni. Cei care nu sunt fumători ar trebui să meargă la dentist de 3 ori pe an, spune Zybutz.
Dinţii care nu sunt atent îngrijiţi vor fi afectaţi de placa bacteriană, care se va întări sub forma unor depozite de tartru. Acestea se vor extinde şi sub gingie, unde vor provoca inflamaţii şi chiar infecţie – gingivită.
Cea mai gravă afecţiune gingivală este paradontoza, care duce la căderea dinţilor şi care necesită tratament. În prezent nu mai este nevoie de intervenţie chirurgicală, fiind disponibile şi metode de tratament cu laser, care înlătură ţesutul afectat.
Pentru cei care vor să aibă dinţi mai albi folosind o pastă specială, experţii au o veste proastă: acestea elimină doar petele de pe suprafaţa dinţilor. Ele conţin prea puţin hidrogen peroxid, ingredientul folosit în cabinetele stomatologice pentru albirea profesională.
Pentru albirea eficientă, dentiştii vor folosi un gel special cu hidrogen peroxid, care va fi ţinut pe dinţi timp de 90 de minute în cabinet şi apoi acasă, în continuarea tratamentului.
Cei care fac acest tratament, care este destul de costisitor, trebuie să evite apoi timp de câteva săptămâni alimentele care pătează dinţii, cum ar fi cafeaua şi vinul roşu.
Vedetele apelează la alt truc: folosesc straturi subţiri de porţelan care se lipesc pe suprafaţa dinţilor. În timpul procedurii, medicul va îndepărta o parte din smalţul natural al dinţilor, înainte de a lipi porţelanul. Avantajul este că acesta poate rezista toată viaţa, dacă dinţii vor fi atent îngrijiţi.
Sursa: Daily Mail