Cioplite din marmură şi purtând urme de vopsea albastră şi roşie, cariatidele se găsesc între doi stâlpi ce susţin o grindă.
Ele reprezintă femei ce poartă tunici cu mâneci, cercei şi pieptănături cu părul lung, acoperindu-le umerii. Chipul uneia dintre statui este intact, al celeilalte lipseşte.
Fiecare statuie este reprezentată cu câte un braţ întins, într-un gest ce semnifică interdicţia de a intra, a explicat ministrul grec al culturii, într-o declaraţie.
Descoperirea unui al doilea zid de incintă, susţinut de caritatide, întăreşte ideea că este vorba despre un mormânt de o importanţă deosebită.
Până acum arheologii au mai descoperit aici doi sfincşi înaripaţi, dar fără capete; un bloc de marmură dreptunghiular, de 1 x 4 metri, cu urme ale unor desene în formă de rozetă, executate cu vopsea roşie, galbenă şi albastră, precum şi alte rozete sculptate pe o grindă de marmură.
Conform lui Andrew Chugg, autor al cărţii “The Quest for the Tomb of Alexander the Great,” rozetele seamănă foarte mult cu cele de pe sarcofagul de aur din mormântul lui Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare.
Identitatea persoanei îngropate în mormântul de la Amphipolis este deocamdată un mare mister, dar ipotezele nu lipsesc; după părerea lui Chugg, persoana care este cel mai probabil să fie îngropată aici ar fi Olympia, mama lui Alexandru. Autorul susţine că sfincşii şi cariatidele ar indica faptul că e vorba despre mormântul unei mari regine macedoniene.
Sursa: Discovery News