Noul studiu, publicat în revista americană Science, ar putea răspunde la numeroase întrebări ale oamenilor de ştiinţă. Folosind proceduri de măsurare mult mai precise decât cele aplicate anterior, noul studiu afirmă că Groenlanda a început un proces de încălzire în urmă cu 19.000 de ani. Evoluţia temperaturilor pe această imensă insulă din nordul Oceanului Atlantic i-a uimit pe oamenii de ştiinţă, mai multe studii anterioare datând debutul încălzirii climei locale în urmă cu 12.000 de ani, dar datele nou colectate contrazic această estimare.
Acum 20.000 de ani, în timpul perioadei celei mai friguroase a ultimei ere glaciare, America de Nord şi nordul Europei erau acoperite de un strat gros de gheaţă. Temperaturile medii erau cu circa patru grade mai mici decât cele din perioada pre-industrială.
Schimbări ale orbitei Terrei în jurul Soarelui, acum 19.000 de ani, au mărit cantitatea de energie solară primită de Groenlanda, antrenând eliberarea de cantităţi mari de dioxid de carbon în atmosferă şi provocând o creştere a temperaturii la nivel global.
Pentru a cunoaşte ce temperatură era pe Terra atunci, oamenii de ştiinţă au folosit calota glaciară a insulei ca pe o carte, graţie straturilor de zăpadă căzute iarnă de iarnă.
În cadrul acestui studiu au fost prelevate trei probe de gheaţă şi analizate cu mult mai multă precizie decât în trecut, potrivit lui Christo Buizert, cercetător la Oregon State University din Statele Unite ale Americii şi autorul principal al acestei cercetări. Analizele au permis înregistrarea clară a creşterii temperaturii ca reacţie la creşterea cantităţii de dioxid de carbon din atmosferă.
Astfel, potrivit acestei cercetări, care a studiat perioada de acum 19.000 de ani până în urmă cu 12.000 de ani, Groenlanda s-a încălzit cu circa cinci grade, o variaţie foarte apropiată de datele oferite de modelele climatice computerizate.
Această creştere a temperaturilor a marcat începutul perioadei geologice holocen, care continuă şi în prezent, cu un climat mai cald şi mai stabil care a permis dezvoltarea civilizaţiei umane.
Surse: Mediafax, Oregon State