Chiar şi când a fost eliminată contribuţia altor factori legaţi de specificul cartierului – precum venitul, expunerea la poluare atmosferică, posibilităţile de acces pietonal – rezultatele s-au menţinut, arătând că, în zonele urbane, cantitatea de vegetaţie, în sine, este un factor important în desfăşurarea sarcinii şi greutatea fătului la naştere. Rezultatele sugerează că acest element – cantitatea de vegetaţie din cartier – influenţează sarcina în alte moduri, poate psihologic sau social.
Cercetătorii nu au descifrat încă mecanismul din spatele acestei conexiuni. E posibil să fie vorba despre faptul că prezenţa unei mari cantităţi de verdeaţă într-o zonă urbană reduce stresul şi riscul de depresie, sau despre faptul că spaţiile verzi sunt legate de prilejuri de interacţiune socială ori sporesc sentimentul de apartenenţă a unei persoane la comunitatea umană respectivă.
Cercetările, realizate de la oameni de ştiinţă de la Oregon State University şi University of British Columbia, au avut în vedere peste 64.000 de naşteri.
În cazul mamelor care locuiau în cartiere foarte înverzite, numărul de naşteri premature era mult mai mic – cu 20% pentru prematuritatea uşoară şi cu 13% pentru prematuritatea moderată. Bebeluşii născuţi de mame ce locuiau în cartiere cu vegetaţie abundentă aveau o greutate mai mare la naştere – cu 45 de grame, în medie, comparativ cu cei din zonele urbane sărace în vegetaţie. Deşi această diferenţă pare nesemnificativă, totuşi rezultatele se pot dovedi foarte importante când e vorba despre mase largi de populaţie şi despre sănătatea copiilor din aceste comunităţi umane, aşa că descoperirile au implicaţii semnificative pentru sănătatea publică.
Studiul, publicat în Environmental Health Perspectives, se adaugă unor cercetări anterioare ce arată că vegetaţia din zonele urbane exercită o influenţă importantă asupra sănătăţii umane şi influenţează puternic comunităţile din punct de vedere social.
Sursa: Science Daily