Calitatea formatului 8K, care are o rezoluţie de 16 ori mai mare faţă de aceea a actualului format high definition (HD), este de un realism inedit, cu o claritate impresionantă, datorită frecvenţei ridicate de captare a imaginilor.
Televiziunea NHK, care lucrează la această tehnologie de mulţi ani, a reuşit să construiască o cameră video cubică pentru a înregistra diverse scene cu o frecvenţă de 120 Hz, adică 120 cadre pe secundă, dublu faţă de frecvenţa realizată anterior de specialişti.
Acest fapt permite obţinerea unor scene extrem de clare, chiar şi în timpul acţiunilor rapide, şi efectuarea unor reluări perfecte.
Tehnica este ideală pentru transmiterea evenimentelor sportive. NHK a testat-o cu succes în timpul Cupei Mondiale de fotbal din Brazilia.
Astfel de imagini vor fi arătate la salonul IBC de la Amsterdam între 12 şi 16 septembrie, fapt care va marca prima prezentare publică mondială a acestui format de ultra înaltă definiţie. Până în prezent, conţinuturile video 8K aveau o frecvenţă de 60 Hz.
Formatul 8K (care nu este disponibil comercial) corespunde unei imagini cu 4.320 de linii orizontale, conţinând fiecare 7.680 de puncte, adică aproximativ 33 milioane de pixeli, fiind de 16 ori mai performant decât actualul sistem HD. Acest semnal video este însoţit de un sunet repartizat în 24 de canale.
Japonia doreşte să devină vârful de lance pe plan mondial în ceea ce priveşte progresul din domeniul televiziunii.
Săptămâna trecută, Ministerul de interne şi al Comunicării a decis să devanseze cu doi ani, pentru 2018, difuzarea prin satelit a programelor cu format 8K, după o perioadă de testare care va debuta în 2016.
Guvernul prevăzuse iniţial anul 2020, în care vor avea loc Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar a ales să devanseze acest calendar, pentru ca tot mai multe persoane să aibă timp să îşi cumpere echipamente pentru a recepţiona programe în 8K şi chiar în 4K, de o calitate intermediară, testate în prezent prin satelit în Japonia şi pentru care există deja un număr relativ mare de televizoare pe piaţă.