Potrivit dailymail.co.uk, cercetătorii americani au descoperit că telespectatorii au mâncat mai multe bomboane M&M, prăjituri, morcovi şi struguri când au vizionat pasaje dintr-un film de acţiune produs la Hollywood decât aceia care au vizionat un talk show TV.
„Conţinuturile TV mai captivante par să ducă la creşterea consumului de mâncare: filmele de acţiune şi variaţiile de sunet sunt dăunătoare pentru aceia care ţin dietă„, a declarat Aner Tal, coordonatorul studiului.
„Cu cât este mai captivant programul TV, cu atât oamenii devin mai puţin atenţi la ceea ce mănâncă şi, astfel, ei mănâncă mai mult„, a adăugat el.
Autorii studiului au analizat felul în care o serie de caracteristici tehnice obiective, precum frecvenţa de schimbare a imaginilor şi variaţiile de sunet, pot să influenţeze cantitatea de mâncare ingerată. Savanţii de la Universitatea Cornell au împărţit un grup de 100 de studenţi în trei subgrupuri care trebuiau să urmărească la televizor trei programe de câte 20 de minute după cum urmează: primul grup viziona „The Island”, un film de acţiune din 2005 cu Scarlett Johansson şi Ewan McGregor; al doilea grup viziona acelaşi film, dar fără sunet; al treilea grup a urmărit „The Charlie Rose Show”, un program de interviuri realizate de televiziunea publică americană.
Studenţii aveau la dispoziţie cantităţi generoase de prăjituri, bomboane M&M, morcovi şi struguri.
Studenţii din grupul care au urmărit filmul „The Island” au mâncat, în medie, 207 grame din toate sortimentele, care au totalizat 354 de calorii.
Astfel, ei au mâncat cu 140 de calorii mai mult, aproape dublu, decât cei din grupul care au urmărit talk show-ul TV.
Studenţii care au urmărit filmul fără sonor au mâncat şi ei mai mult – cu aproape 100 de calorii mai mult decât cei care au urmărit „The Charlie Rose Show”.
Surse: Mediafax, Daily Mail, Reuters, Cornell