Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea Umeå, din Suedia, care şi-au publicat concluziile în jurnalul Nature Neuroscience.
Pielea realizează efectiv calcule bazate pe date geometrice, înainte de a transmite semnale creierului, spun ei. Datorită acestui proces, neuronii tactili nu numai că trimit creierului informaţii indicând că pielea a fost atinsă de ceva, ci şi prelucrează date geometrice legate de obiectul care a produs atingerea.
Două tipuri de neuroni de ordinul întâi (care pornesc de la receptorii din piele şi transmit informaţia spre sistemul nervos central), situaţi în vârfurile degetelor, comunică nu numai când a fost atins un obiect şi cât de puternic, dar şi informaţii privind forma acelui obiect, spun cercetătorii.
Studiul mai arată că sensibilitatea anumitor neuroni la forma obiectelor depinde de dispunerea neuronilor în zonele cu mare sensibilitate ale pielii.
Cea mai surprinzătoare constatare a fost aceea că neuronii periferici, care intră în acţiune când pipăim cu vârfurile degetelor un obiect, realizează aceleaşi calcule ca şi cele făcute de neuronii din cortexul cerebral.
Simplificând puţin, spun cercetătorii, înseamnă că experienţele tactile sunt deja procesate de neuronii din piele înainte de a ajunge la creier, unde sunt procesate în continuare.
Sursa: Mail Online