Ţara în care antenele parabolice reprezintă o ameninţare pentru stat, dar în care 40% dintre cetăţeni sunt „ilegalişti”
Mai multe cartiere din nordul Teheranului au fost vizate de operaţiuni, în cursul cărora poliţiştii confiscă atenele parabolice instalate de regulă pe acoperişuri, fără a intra în apartamente.
Posturile transmise prin satelit sunt în general bruiate în Iran, iar poliţia desfăşoară frecvent astfel de operaţiuni, fără a reuşi până în prezent să facă să dispară antenele parabolice.
Peste 40 la sută dintre iranieni se uită la posturile transmise prin satelit în persană difuzate din străinătate în pofida interdicţiei de a deţine antene parabolice pentru persoanele private din ţară, potrivit unui studiu citat în august 2013 de presă.
Potrivit acestei anchete, 42 la sută dintre cei 75,2 milioane de iranieni petrec aproximativ trei ore pe zi urmărind canale care îmbină divertismentul cu ştirile, difuzate din Statele Unite sau Marea Britanie, doi inamici istorici ai Republicii Islamice.
Autorităţile au afirmat că peste 70 la sută dintre locuitorii capitalei iraniene urmăresc posturile de televiziune prin satelit.
Iranul a interzis orice colaborare cu posturile de radio şi televiziune în persană care emit din străinătate, în special BBC şi VOA (Vocea Americii) şi postul Manoto, oaia neagră a autorităţilor care îl acuză că participă la un „complot” occidental pentru destabilizarea regimului iranian.
Noul preşedinte iranian, moderatul Hassan Rohani, a criticat în timpul campaniei electorale operaţiunile de confiscare a antenelor parabolice, afirmând că sunt o „încălcare a dreptului la viaţă privată” şi că împiedică iranienii să se conecteze la lumea exterioară.
Sursa: Mediafax