Fumul de ţigară conţine peste 4000 de substanţe chimice, printre care cel puţin 70 de compuşi cunoscuţi ca fiind cancerigeni.
Fumatul este cea mai răspândită cauză a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) – un termen generic pentru o categorie de afecţiuni ale plămânilor, categorie ce include emfizemul şi bronşita cronică.
Totuşi, renunţarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani măreşte speranţa de viaţă cu 10 ani.
Însă la orice vârstă lăsarea de fumat îmbunătăţeste sănătatea şi speranţa de viaţă. Un studiu realizat în Germania pe 9000 de subiecţi a arătat că până şi persoanele care au fumat zeci de ani pot beneficia, dacă renunţă la fumat, de o reducere cu 40% a riscului de atac de inimă şi accident vascular cerebral, după numai 5 ani de la lăsarea de fumat.
Un alt clip video publicat în cursul acestui an arată ce se întâmplă cu plămânii după fumarea a doar 60 de ţigări. Clipul a fost realizat de Ryan Au, un profesor din Hong Kong, care constatase îngrijorat că mulţi elevi de şcoală generală se apucaseră de fumat. Pentru demonstraţie au fost folosiţi plămâni de porc, a căror culoare s-a modificat vizibil după expunerea la fumul a 60 de ţigări.
Surse: Mail Online