Mitul micului dejun: până la urmă, este chiar aşa de important?
Noul studiu arată că prim masă a zilei are un impact mic asupra modului în care oamenii mănîncă în restul zilei şi nu influenţează metabolismul.
Autorii studiului, cercetătorii de la University of Bath, cred că sănătatea mai bună a persoanelor care mănâncă un mic dejun consistent s-ar datora mai curând faptului că aceste persoane au o alimentaţie mai variată şi, în general, un mod de viaţă mai sănătos.
Ei nu au observat, după 6 săptămâni, nicio diferenţă în metabolism între participanţii care nu mâncau nimic dimineaţa şi cei mâncau 700 de calorii înainte de ora 11 dimineaţa.
Cea mai mare diferenţă observată a fost aceea că participanţii care nu mâncau micul dejun consumau mai puţine calorii în total, în cursul zilei.
Totuşi, cei ce luau micul dejun aveau tendinţa de a cheltui mai multă energie – în jur de 442 de calorii – prin faptul că erau mai activi, mai ales în prima parte a zilei, după ce mâncaseră; în plus, aveau glicemia mai stabilă.
Acest studiu arată că micul dejun, luat izolat, nu este o cauză principală a unei stări bune de sănătate, ci mai curând un indicator al acesteia, într-un context mai larg.
„E cu siguranţă adevărat că persoanele care mănâncă regulat micul dejun tind să fie mai zvelte şi mai sănătoase, dar aceste persoane, de obicei, urmează şi alte recomandări legate de o viaţă sănătoasă, având alimentaţii mai echilibrate şi făcând mai multe exerciţii fizice”, explică specialiştii. Concluziile studiului au fost publicate în American Journal for Clinical Nutrition.
Un alt studiu publicat în această lună, realizat la University of Alabama, SUA, a aratat că a lua sau a nu lua micul dejun nu avea impact semnificativ asupra pierderii în greutate.
Sursa: Mail Online