ONU: „Nu e o luptă împotriva Ebola, e un război! Nu ştiu dacă suntem pe cale să pierdem sau să câştigăm”

26 08. 2014, 01:47

„Lucrăm la măsuri excepţionale, pe termen de şase luni, pentru a contracara rapid epidemia”, a declarat Nabarro.

Conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul Ebola a provocat moartea a 1.427 de persoane din totalul de 2.615 cazuri de infecţii înregistrate în vestul Africii.

Nu este vorba de o luptă, ci de un război împotriva Ebola; toată lumea trebuie să colaboreze, în mod dur şi eficient. Sper că se va termina în şase luni. Nu ştiu dacă suntem pe cale să pierdem sau să câştigăm. Tot ce pot spune este că încă nu am câştigat„, a adăugat oficialul ONU.

„Decizia de înţeles a unor companii aeriene de a nu mai zbura spre Freetown, Monrovia sau Conakry a avut un impact enorm asupra capacităţii ONU de a transporta personal şi echipamente medicale. Solicit ferm găsirea unei modalităţi de a avea curse aeriene spre aceste capitale, pentru a ne putea desfăşura corect activitatea”, a adăugat Nabarro.

Conform celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, virusul Ebola a provocat moartea a 1.427 de persoane din totalul de 2.615 cazuri de infecţii înregistrate în vestul Africii.    (Foto: Shutterstock.com)

Un medic din Liberia tratat cu serul experimental ZMapp a decedat

Un medic din Liberia tratat cu un ser experimental american după ce s-a infectat cu virusul Ebola a decedat, a anunţat luni ministrul Informaţiilor din această ţară, Lewis Brown, relatează AFP.

Medicul Abraham Borbor a murit în noaptea de duminică spre luni, a precizat Brown.

„El prezenta semne de progres dar până la urmă a decedat. Guvernul regretă această pierdere şi prezintă condoleanţe familiei”, a adăugat el.

Alţi doi pacienţi care au primit îngrijiri cu acest ser, ZMapp, „sunt în continuare sub tratament şi sunt semne de speranţă”, a declarat ministrul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat la 21 august o „ameliorare semnificativă” a stării de sănătate a unui medic şi a unui infirmier trataţi cu ZMapp în Liberia, adăugând că un alt medic se simte mai bine, dar rămâne în stare gravă.

La 13 august, Statele Unite au acceptat să livreze Liberiei, pentru aceste trei persoane, doze de ZMapp, medicament administratat şi celor doi americani care au fost declaraţi vindecaţi săptămâna trecută, precum şi unui preot spaniol decedat la 12 august. Toţi trei s-au contaminat în Liberia.

Cantităţile mici disponibile de ZMapp, care nu a mai fost testat pe oameni înainte, sunt epuizate, potrivit laboratorului care îl produce.

Japonia s-a declarat dispusă, luni, să furnizeze un tratament experimental pus la punct de o companie niponă, omologat în martie în ţară ca antiviral în tratarea gripei, pentru a lupta împotriva Ebola, „dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii face o solicitare în acest sens”.

În faţa amplorii epidemiei, un comitet de experţi reunit de OMS a judecat la 12 august drept „etică” oferta de medicamente cu eficienţă şi efecte secundare încă neverificate „ca tratament potenţial sau cu titlu preventiv”.

Japonia se declară dispusă să furnizeze un tratament experimental pentru epidemia de Ebola

Japonia s-a declarat pregătită, luni, să funizeze un tratament experimental pus la punct de o companie niponă pentru a lupta împotriva virusului Ebola, care devastează patru ţări din Africa de Vest, relatează AFP.

„Ţara noastră este dispusă să livreze medicamentul în cooperare cu fabricantul dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face o cerere în acest sens”, a declarat secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga.

În prezent nu există niciun vaccin sau medicament antiviral omologat împotriva virusului Ebola, care figurează printre cele mai contagioase şi mai mortale pentru oameni, putând provoca moartea în câteva zile. În faţa gravităţii epidemiei actuale, cea mai gravă de la descoperirea virusului în urmă cu 40 de ani, comunitatea medicală internaţională a aprobat la jumătatea lui august folosirea unor tratamente neomologate.

O rază de speranţă a venit de la un ser experimental american, ZMapp, un cocteil de trei anticorpi „monoclonali” disponibil în cantităţi mici: două persoane tratate cu acest ser au ieşit din spital vindecate săptămâna trecută. Un preot spaniol care a beneficiat de acest medicament a decedat însă cu câteva zile înainte.

Tratamentul japonez este numit favipiravir (sau „T-705”). Acesta este comercializat sub numele de Avigan de Toyama Chemical, filială a firmei specializate în tehnici de imagine FujiFilm Holdings.

În comparaţie cu ZMapp, acesta prezintă avantajul că a fost omologat în martie în Japonia ca antiviral împotriva gripei şi este în prezent în faza testelor clinice în Statele Unite.

Administrarea lui sub formă de comprimate poate facilita tratamentul în zonele cu infrastructuri medicale limitate.

„Chiar înainte ca OMS să ia o decizie, noi suntem pregătiţi să răspundem cererilor individuale (ale personalului medical) în anumite condiţii, dacă este vorba despre un caz urgent”, a subliniat Suga.

Contactat de AFP, grupul japonez, cunoscut pentru aparatele sale foto dar care are şi o activitate importantă în domeniul medical (radiografie şi endoscopie mai ales), a anunţat că a primit cereri din străinătate, fără a preciza câte sau din ce ţară.

„Avem rezerve suficiente pentru peste 20.000 de persoane”, a adăugat un purtător de cuvânt. Grupul ar putea pregăti mai multe, ulterior.

Virusul Ebola se propagă prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate ce prezintă simptomele bolii.

Epidemia actuală, „cea mai importantă şi mai gravă” de la descoperirea virusului în 1976, a provocat deja moartea a 1.427 de persoane, dintre care 624 în Liberia, potrivit ultimului bilanţ al OMS. Celelalte ţări afectate sunt Sierra Leone, Guineea şi mai marginal Nigeria.

Sursa: Mediafax