Macheta în mărime naturală a dinozaurului Zalmoxes robustus este cea de-a treia machetă de dinozaur pitic creată în Canada de paleoartistul Brian Cooley pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului. Aceasta se alătură machetelor în mărime naturală de Balaur bondoc şi Magyarosaurus dacus.
„Odată cu sosirea lui Zalmoxes robustus, expoziţia permanentă «Balauri, dragoni, dinozauri» capătă o nouă dimensiune. Vizitatorul poate asista la o veritabilă scenă care ar fi putut fi văzută în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani. Carnivorul feroce Balaurul bondoc gata de atac asupra paşnicului ierbivor Zalmoxes robustus. De altfel, expoziţia urmăreşte să îi ofere vizitatorului senzaţii şi experienţe noi care nu pot fi întâlnite în alte expoziţii din ţară tocmai datorită îmbinării dintre ştiinţă şi artă. Avem reconstituiri fidele, pe baza cercetărilor de până acum, ale unor specii de dinozaur unicat în lume amplasate într-un decor şi în ipostaze care să faciliteze o călătorie imaginară în timp”, a declarat directorul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Alexandru Andrăşanu.Potrivit acetuia, Zalmoxes robustus era o specie de ierbivor cu o lungime de aproximativ trei metri şi o greutate de până la 350 de kilograme, care trăia în medii umede din apropierea cursurilor de apă. Semnificaţia numelui său este „şopârla robustă a lui Zalmoxes”. Fosilele de Zalmoxes robustus s-au numărat printre primele fosile de dinozaur descoperite de către Franz Nopcsa în Bazinul Haţeg pe care le-a descris şi le-a reprezentat grafic în monografia sa din anul 1902.
Iniţial, fosilele au fost atribuite altor specii descoperite deja (Mochlodon, Rhabdodon). Abia în anul 2003 un grup de cercetători a ajuns la concluzia că este un gen nou, răspândit doar pe teritoriul fostei insule a Haţegului, dar înrudit cu celelalte specii.
Expoziţia „Balauri, dragoni, dinozauri” în care este expus Zalmoxes robustus poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00-17.00, iar cei care îi trec pragul beneficiază de ghidaj gratuit de specialitate asigurat de reprezentanţii Geoparcului, dar şi de voluntari.
Machetele de Balaur bondoc, Zalmoxes robustus şi Magyarosaurus dacus au fost executate pentru Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului în cadrul proiectului Muzeul Dinozaurilor din Transilvania. Proiectul este realizat de Asociaţia pentru promovarea geodiversităţii GeoD, Asociaţia Geomedia şi Cooley& Co. Ltd din Canada, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Societatea Geologică a României şi Universitatea din Bucureşti.
Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului este o arie protejată de tip parc natural administrată de Universitatea din Bucureşti, care se întinde pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare. Pe teritoriul său se află 80 de sate, grupate în zece comune, şi oraşul Haţeg, cu o populaţie de aproximativ 35.000 de locuitori.
Sursa: Mediafax