Un virus mutant până acum necunoscut a fost izolat în plasma unei persoane care a decedat de poliomielită în timpul acelei epidemii din RDC. Această ţară africană s-a confruntat cu un număr de 445 de persoane infectate, din care 47% au decedat, şi cu o rată a mortalităţii mult mai mare decât aceea de 6%, asociată unei epidemii din Tadjikistan în acelaşi an.
Mutaţiile descoperite în acel virus au fost regăsite şi în alte 11 tulpini virale prelevate din cazuri mortale ale infecţiei.
Cercetătorii au descoperit faptul că în 29% din cazurile studiate anumite persoane, deşi erau vaccinate contra poliomielitei, nu au produs suficient de mulţi anticorpi pentru a combate infecţia. Vaccinul antipolio nu a oferit astfel nicio protecţie contra acelei tulpini mutante, a precizat virusologul Christian Drosten, de la Universitatea Bonn din Germania, principalul autor al studiului.
Riscul ca astfel de epidemii să izbucnească din nou în viitor „este dificil de prevăzut”, notează autorii studiului, publicat în revista ştiinţifică americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
În ciuda acestei descoperiri îngrijorătoare referitoare la tulpina mutantă, este necesar să se menţină o „acoperire vaccinală” în rândul populaţiei, ca şi o supraveghere sanitară.
Poliomielita este o boală potenţial mortală care a ucis în urmă cu 50 de ani mai multe sute de mii de persoane, în principal copii.
În 1988, boala era încă prezentă în 125 de ţări şi 350.000 de persoane erau infectate pe plan mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În prezent, trei ţări rămân grav afectate de poliomielită – Afganistan, Nigeria şi Pakistan -, întrucât campaniile de vaccinare au fost perturbate de islamişti şi de anumiţi şefi de triburi.