Studiul a urmărit, timp de 12 ani, 5.337 de bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 29 şi 66 de ani, care lucrau cu normă întreagă.
Cei care aveau parte de cel mai mare nivel de stres la serviciu aveau şanse cu 45% mai mari de a se îmbolnăvi de diabet tip 2, ceea ce sporeşte riscul apariţiei bolilor de inimă şi a accidenteler vasculare cerebrale, riscul de orbire şi de amputare.
Stresul puternic era asociat cu situaţiile în care exigenţele slujbei erau foarte mari, dar oamenii aveau prea puţin control asupra modului în care se desfăşurau lucrurile.
Se considera că factorul de risc cel mai mare pentru instalarea diabetului tip 2 ar fi fost excesul ponderal, un indice de masă corporală de 30 sau mai mare fiind asociat cu creşterea semnificativă a şanselor de a dezvolta această boală. Dar aceste noi cercetări, publicate în jurnalul Psychosomatic Medicine, arată că, şi în cazul salariaţilor care aveau un indice de masă corporală relativ sănătos, stresul de la locul de muncă era totuşi un factor de risc semnificativ pentru apariţia diabetului tip 2.
Mecanismul din spatele acestei corelaţii nu este cunoscut; cercetătorii bănuiesc că ar putea fi vorba despre expunerea constantă la niveluri mari de hormoni de stres, ceea ce dezechilibrează metabolismul glucozei în organism.
Sursa: Mail Online