4 moduri surprinzătoare în care zahărul afectează sănătatea copiilor

18 08. 2014, 13:41

Răceli, tuse, alergii

Dr. Julie L. Wei, specialist în ORL pediatrică la Nemours Children’s Hospital din Orlando, SUA, atrage atenţia asupra faptului că unul dintre cele mai comune efecte ale excesului de zahăr asupra copiilor este prezenţa permanentă a unor simptome de răceală: nas care curge, exces de mucus, tuse, simptome de infecţie a sinusurilor.

Unii copii sunt diagnosticaţi cu alergii şi li se prescriu medicamente, dar acestea nu au efect, de vreme ce simptomele lor se datorează excesului de zahăr din alimentaţie.

Simptome de crup şi reflux acid 

Unii copii prezintă episoade repetate de tulburări ce amintesc de crup (laringotraheobronşită – o afecţiune respiratorie cauzată de o infecţie virală a căilor respiratorii superioare.) Copii par sănătoşi, dar se trezesc noaptea cu simptome precum tusea lătrătoare şi dificultăţi de respiraţie.  

Dr. Wei a aflat că foarte mulţi dintre aceşti copii aveau obiceiul de a bea lapte cu ciocolată cât era ziua de lungă.  Combinaţia de lactate cu zahăr necesită mult timp pentru a fi digerată şi determină o secreţie puternică de acid în stomac. Noaptea, în poziţie culcată, conţinutul acid al stomacului se întoarce prin esofag în gât şi irită cozile vocale, cauzând un laringo-spasm.  

Sistem imunitar slăbit

La copii care consumă mult zahăr, se dereglează echilibrul dintre bacteriile bune şi cele dăunătoare din microbiomul intestinal, ceea ce duce la scăderea imunităţii, spune dr. Wei. Aşadar, chiar dacă copiii suferă frecvent de răceli, simptomele acestora ar putea fi reduse dacă este redus aportul de zahăr.

Alimentaţie proastă

Copiii care refuză constant fructele, legumele şi alte alimente sănătoase nu sunt neapărat mofturoşi. E posibil ca, din cauză că mănâncă mult zahăr, să sufere de dureri de stomac şi de lipsă de poftă de mâncare. 

Specialiştii recomandă reducerea zahărului în alimentaţia copiilor; iată câteva metode:

  • înlocuirea îngheţatei cu iaurt simplu, la care se adaugă fructe proaspete (dar e preferabil ca lactatele să fie mâncate în cursul zilei, nu seara înainte de culcare.)
  • renunţarea la băuturile răcoritoare, dar şi la băuturile pentru sportivi şi la „smoothies” ; apa e suficientă pentru rehidratare.
  • renunţarea la sucurile de fructe, chiar naturale, deoarece conţin cantităţi mari de zahăr care se absoarbe rapid; se recomandă înclouirea lor cu apă sau apă minerală, aromată eventual cu câteva bucăţele de fructe.
  • citirea atentă a etichetelor de pe ambalajele alimentelor, deoarece zahărul este prezent nu numai în dulciuri, ci se poate „ascunde” şi în sosurile pentru paste, sosul pentru salată, cerelele pentru micul dejun…
  • atenţie la „alternativele sănătoase”: doar pentru că un aliment e natural, nu înseamnă că e neapărat mai sănătos. Mierea şi nectarul de agave, promovate ca fiind alternative sănătoase ale zahărului, conţin şi ele cantităţi foarte mari de zahăr. 

Sursa: Fox News