„Avem o lipsă totală de infrastructuri”, a afirmat ea, apreciind că „dacă nu se stabilizează situaţia în Liberia, nu se va stabiliza niciodată regiunea”.
Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel puţin şase luni, a adăugat Liu.
„Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Trebuie să elaborăm o nouă strategie, Ebola nu se mai limitează la câteva sate, ea se propagă într-un oraş cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia”, a explicat directoarea MSF, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
Ea a adăugat că există în prezent „un climat de teamă generală, ca pe timp de război”, în regiunea afectată de la frontierele statelor Guineea, Sierra Leone şi Liberia. „Teama nu este cel mai bun comportament”, a precizat Joanne Liu.
„Oamenii nu au încredere în centrele de sănătate. Capacităţile de monitorizare a celor care intră în contact cu bolnavii sunt insuficiente”, a afirmat ea. Liu a dat exemplul localităţii Kailahun, din Sierra Leone, unde trebuie monitorizate 2.000 de persoane care au intrat în contact cu bolnavi de Ebola, în timp ce personalul nu este suficient decât pentru a monitoriza 250.
Joanne Liu a făcut apel la o coordonare internaţionată sporită, sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „Toate Guvernele trebuie să se mobilizeze. Trebuie să o facem acum dacă vrem să controlăm această epidemie”, a mai spus directoarea MSF.
Organizaţia Medecins sans frontieres este prezentă în cele trei ţări cele mai afectate: Guineea, Liberia şi Sierra Leone, cu un total de 692 de persoane, dintre care 72 sunt expatriate.
Ebola a provocat moartea a 1.069 de persoane în aceste trei ţări şi în Nigeria, conform celui mai recent bilanţ al OMS.
Kenya închide frontierele călătorilor venind din Guineea, Liberia şi Sierra Leone
Kenya a anunţat sâmbătă că interzice intrarea pe teritoriul ţării, începând de miercuri, a călătorilor care vin din Guineea, Liberia şi Sierra Leone, principalele focare ale epidemiei de febră hemoragică provocată de virusul Ebola, relatează AFP.
Compania naţională Kenya Airways a anunţat, imediat după aceea, că îşi suspendă zborurile către aceste ţări tot începând de miercuri.
„În interesul sănătăţii publice, Guvernul Kenyei a (…) hotărât să suspende temporar intrarea în Kenya pentru pasagerii care vin sau au trecut prin cele trei ţări africane afectate de Ebola, şi anume Sierra Leone, Guineea şi Liberia”, a declarat ministrul kenyan al Sănătăţii, James Macharia.
Măsura va intra în vigoare începând de miercuri, ora locală 00.00 (miercuri, 00.00, ora României) şi va viza toate punctele de intrare în ţară, a precizat ministrul kenyan.
În schimb, personalul medical implicat în lupta împotriva epidemiei şi kenyenii care se întorc în ţară din Sierra Leone, Guineea şi Liberia nu vor fi afectaţi de această măsură, a continuat ministrul, însă vor face obiectul „unui control aprofundat (…) şi vor fi, în caz de necesitate, plasaţi în carantină”.
Kenya Airways „va urma recomandările de suspendare a zborurilor comerciale către Liberia şi Sierra Leone. Decizia, efectivă de marţi, 19 august, la miezul nopţii, a fost luată în baza unei evaluări a riscului făcute de către Ministerul kenyan al Sănătăţii”, a anunţat compania într-un comunicat.
Zborurile cu destinaţia Nigeria şi Ghana vor fi efectuate în continuare, adaugă Kenya Airways, care precizează, totuşi, că îşi rezervă dreptul de a anula zborurile către orice altă destinaţie, „dacă situaţia o va impune”.
Un oficial din cadrul Ministerul kenyan al Sănătăţii, Nicholas Muraguri, a subliniat la rândul său că niciun caz de Ebola nu a fost pentru moment înregistrat în Kenya. Patru cazuri suspecte s-au dovedit a fi negative, a explicat el.
În cinci luni, epidemia de febră hemoragică Ebola, detectată în Africa de Vest şi cea mai gravă de la descoperirea bolii în 1976, a provocat moartea a 1.145 de persoane, potrivit ultimului bilanţ al OMS.
Aproximativ 800 de voluntari au fost formaţi în Nigeria pentru a lupta împotriva epidemiei de Ebola
Aproximativ 800 de voluntari au fost formaţi la Lagos, cel mai mare oraş din Nigeria, pentru a ajuta la lupta împotriva epidemiei de Ebola, care a provocat deja moartea a patru persoane în această ţară, a anunţat sâmbătă o sursă oficială, relatează AFP.
Guvernul statului Lagos a lansat un apel la voluntariat săptămâna trecută pentru a compensa lipsa de personal din sănătate, după o grevă de şase săptămâni a medicilor care au cerut creşterea salariilor şi condiţii mai bune de lucru.
„Oamenii au ascultat apelul nostru la ajutor. Am format aproximativ 800 de voluntari” pentru a căuta persoanele care au intrat în contact cu bolnavii, pentru a sensibiliza populaţia şi a trata boala, a declarat Hakeem Bello, purtător de cuvânt al guvernatorului Babatunde Fashola.
Patru persoane au murit din cauza febrei hemoragice Ebola, iar alte şase persoane infectate primesc îngrijiri medicale la Lagos, după ce un funcţionar liberian, Patrick Sawyer, a adus virusul în metropola nigeriană la 20 iulie. El a decedat în spital la 25 iulie.
Voluntarii au fost desfăşuraţi în 57 de districte, dar ar fi necesari şi mai mulţi, în special pentru a îngriji persoanele infectate, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În paralel, Guvernul statului Lagos a lansat o campanie de sensibilizare a populaţiei, desfăşurată prin presă, prin pliante şi maşini publicitare.
În cinci luni, epidemia de Ebola, cea mai gravă de la apariţia febrei hemoragice în 1976, s-a soldat cu 1.145 de morţi, potrivit ultimului bilanţ al OMS.
Bolnavi de Ebola au fugit dintr-un centru de izolare din capitala Liberiei, după un atac
Bărbaţi înarmaţi au atacat un centru de izolare a bolnavilor de Ebola, la Monrovia, capitala Liberiei, provocând fuga a aproximativ 20 de pacienţi, au anunţat duminică surse concordante, relatează AFP.
„Au spart uşile şi au jefuit locul. Bolnavii au fugit toţi”, a declarat Rebecca Wesseh, o martoră la acest incident, care a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminnică.
Declaraţiile martorei au fost confirmate de către locuitori şi secretarul general al lucrătorilor din Sănătate în Liberia George Williams.
Potrivit lui Williams, 29 de bolnavi de Ebola au fost admişi în Centru, unde primeau îngrijiri preliminare în vederea evacuării într-un spital. O incertitudine rămânea, totuşi, cu privire la numărul de pacienţi care au fugit.
„Erau testaţi pozitiv cu Ebola”, a declarat el, adăugând, fără să facă alte precizări, că nouă au murit.
Bărbaţi, majoritatea tineri, înarmaţi cu bâte, au pătruns cu forţa în liceul de la periferia Monroviei în care se află Centrul anti-Ebola, a declarat Rebecca Wesseh.
Ea a adăugat că aceştia strigau sloganuri ostile faţă de preşedinta liberiană Ellen Johnson Sirleaf şi au dat asigurări că „nu mai există Ebola” în ţară.
Atacul a provocat fuga bolnavilor şi infirmierelor, a adăugat ea.
În decurs de cinci luni, epidemia de febră hemoragică Ebola, cea mai gravă de la descoperirea acestei boli foarte contagioase în 1976, s-a soldat cu 1.145 de morţi, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către OMS, şi anume 413 persoane au murit în Liberia, 380 în Guineea, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.
Sursa: Mediafax