Studiul realizat la University of Aberdeen sugerează că neuronii responsabili de transmiterea semnalelor de saţietate îşi încetinesc activitatea. Aceşti neuroni, aflaţi în hipotalamus, secretă peptide numite pro-opiomelanocortine (POMC), care dau organismului senzaţia de „sătul”. După vârsta de 40 de ani, aceşti neuroni produc încă POMC, dar le eliberează într-un ritm mai lent.
Astfel, oamenii continuă să mănânce ceva mai mult decât în tinereţe. Nu îmtr-un mod foarte evident, ci câteva înghiţituri de mâncare sau câteva sorbituri de suc de portocale în plus, la fiecare masă – dar toate contează, şi astfel se acumulează calorii, explică Lora Heisler, profesor de nutriţie, unul dintre autorii studiului publicat în jurnalul Endocrinology.
Există medicamente care acţionează asupra acestor neuroni, stimulând secreţia de POMC, şi care sunt vândute ca medicamente pentru slăbit, dra mecanismul lor de acţiune nu este precis cunoscut.
Însă prof. Heisler consideră că, în loc de a lua medicamente, oamenii care se confruntă cu îngrăşarea tipică vârstei mijlocii ar trebui să ia mai degrabă măsuri simple de prevenire a acesteia.
De exemplu, ea recomandă ca oamenii să mănânce mai încet, dând astfel timp creierului să răspundă la semnele venite de la aparatul digestiv. De asemenea, poate fi eficientă supravegherea mărimii porţiilor, de vreme ce problema este că oamenii au tendinţa să mănânce mai mult, nu că ard mai lent caloriile.
Sursa: The Times